POLITIČKA PREVIRANJA

NAJVEĆA BRITANSKA OPORBENA STRANKA OPTEREĆENA SAMA SOBOM Sukob vodećih laburista gotovo doveo do raskola

Jeremy Corbyn
 Profimedia, Press Association

Britanska laburistička stranka našla se jučer na rubu raskola, nakon pokušaja svrgavanja zamjenika predsjednika Toma Watsona, glasnog pobornika ostanka Ujedinjenog Kraljevstva u Europskoj uniji.

Nacionalni izvršni odbor stranke u petak je počeo raspravu o ukidanju pozicije zamjenika predsjednika. Jon Lansman, čelnik stranačke aktivističke skupine Momentum, sljedbenika predsjednika Jeremyja Corbyna, pokrenuo je proceduru zajedno s čelnicom Corbynova ureda Karie Murphy, navodno bez njegova znanja.

Pod pritiskom većine parlamentarnih zastupnika stranke, ministara u sjeni i dva bivša stranačka čelnika, Corbyn je u subotu prisilio Odbor da povuče prijedlog i da, umjesto toga, “razmotri ulogu zamjenika predsjednika”.

Watson je za prijedlog doznao SMS-om dok je večerao u kineskom restoranu, a medijima je pokušaj svojeg svrgavanja usporedio s mafijaškom “sačekušom”. Izvori iz stranke upozoravali su da je vrlo moguće da bi u takvom scenariju došlo do raskola na Corbynove sljedbenike i umjerene članove.

Predložen novi službeni stav stranke

Corbyn i Watson, iako su prva dva čovjeka stranke, izrazito se razlikuju u stavovima. Watson je umjereni ljevičar, pripadnik centrističkog krila stranke, koji smatra da bi se stranka trebala zalagati za bezuvjetni ostanak Britanije u EU. Watson smatra kako bi trebalo provesti novi referendum o ostanku prije parlamentarnih izbora. Corbyn je, pak, bio izrazito neodređen po pitanju Brexita, i uporno je odbijao zauzeti čvrsti stav u bilo kojem smjeru, a vjerojatno se nada kako bi mu neki oblik Brexita olakšao planove nacionalizacije infrastrukture u državi.

Na sjednici Nacionalnog izvršnog odbora Corbyn je predložio i novi službeni stav stranke, prema kojem je cilj buduće laburističke vlade ispregovarati novi sporazum o razdruživanju s EU, koji bi zadržao Britaniju u carinskoj uniji, no raskrstio bi sa slobodom kretanja.

Sporazum bi bio ponuđen na referendumu građanima unutar šest mjeseci, a laburisti bi tek nakon općih izbora odlučili hoće li na referendumu zagovarati ostanak ili svoj sporazum.

Watson i drugi stranački pobunjenici vjeruju kako se takvim stavom gube glasači, koji se sve više okreću Liberalnim demokratima, stranci koja se jasno postavila da je za otkazivanje Brexita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:06