NJEMAČKA NA PRIJELOMNICI

Najveća europska ekonomija juri u recesiju: Inflacija divlja, kupovna moć se strmoglavila, a sve oči uprte su u utorak!

Rasplet ekonomskog udara na građane potpuno je neizvjestan. Situaciju dodatno otežavaju zahtjevi radnika

Protesti radikalno lijevih aktivista radi vađenja ugljena u selu Lützerach

 Snapshot-photography/f Boillot/Shutterstock Editorial/Profimedia/Snapshot-photography/f Boillot/shutterstock Editorial/profimedia

Njemačko gospodarstvo palo je u posljednjem tromjesečju 2022. za 0,2 posto, pokazali su podaci saveznog ureda za statistiku, objavljeni u ponedjeljak.

Znak je to da bi najveća europska ekonomija mogla ući u recesiju, premda ako se to dogodi, ona će biti vjerojatno blaža nego što se prvotno strahovalo, slažu se analitičari.

Najveće europsko gospodarstvo službeno će ući u recesiju ako do pada bruto domaćeg proizvoda dođe i nakon prva tri mjeseca ove godine. U prethodnom tromjesečju njemačko gospodarstvo poraslo je za 0,5% u odnosu na ono tri mjeseca ranije.

- Zimski mjeseci pokazali su se teškim za njemačko gospodarstvo, iako ne tako teškim kao što se prvotno očekivalo. Ozbiljnog sloma njemačkog gospodarstva i dalje neće biti, ali blaga recesija još uvijek je realna - objasnio je glavni ekonomist VP banke Thomas Gitzel.

Vlada u Berlinu prošlog je tjedna predvidjela rast od 0,2% za 2023., dok se ranije za istu godinu predviđao pad od 0,4%. Ministar gospodarstva Robert Habeck ipak je upozorio na moguću recesiju te je rekao da kriza koju je Rusija izazvala svojom invazijom na Ukrajinu još uvijek nije gotova.

Rasplet time i dalje ostaje donekle neizvjestan.

Reuters tvrdi kako navedene brojke pokazuju da je pad osobne potrošnje kod Nijemaca glavni razlog za smanjenje BDP-a u četvrtom tromjesečju.

- Potrošačima je pala kupovna moć zbog rekordno visoke inflacije - rekao je glavni ekonomist Commerzbanka, Joerg Kraemer.

Bloomberg, u svome stilu, problem vidi u zahtjevima radnika, pa piše kako je usred rastućih zahtjeva za višim plaćama, snažna inflacija i dalje moguća. U Njemačkoj su, inače, poštanski radnici stupili u štrajk kako bi potaknuli povećanje plaća od 15 posto, a i zaposlenici u javnom sektoru također traže povišicu od najmanje deset posto.

Inflacija, potaknuta uglavnom visokim cijenama energije, usporila je drugi mjesec zaredom u prosincu, pri čemu su potrošačke cijene, usklađene s onima u EU, porasle 9,6% na godišnjoj razini.

Međutim, analitičari koje je anketirao Reuters predviđaju da će godišnja inflacija, usklađena s ostatkom EU, ponovno stići na dvoznamenkastu razinu u siječnju. Nijemci će u utorak objaviti preliminarnu stopu inflacije za ovaj mjesec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 02:51