PANIKA U NIZOZEMSKOJ

Najveća europska izvoznica pilećeg mesa i jaja zbog ptičje gripe naredila klanje 200.000 pilića

Za ljude se rizik od zaraze smatra niskim, no bolest se širi među pticama selicama koje ju onda prenose na domaću perad
 Ilustracija/Edwin Remsberg/Alamy/Alamy/Profimedia

Nizozemsko ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je naredilo klanje 200 tisuća pilića nakon što je visokozarazna ptičja gripa otkrivena na farmi u gradu Puiflijk na istoku zemlje.

Klanje, koje uključuje i ptice na drugoj farmi u radijusu jednog kilometra, drugo je u zemlji unutar mjesec dana, nakon što je zaraza H5N8 najprije pronađena kod divlje peradi.

Rizik za ljude od zaraze smatra se niskim, no Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže da se bolest širi među pticama selicama koje ju onda prenose na domaću perad.

Velika Britanija u petak je naredila klanje 13.000 ptica na farmi u Frodshamu u Cheshireu, nakon što su ondje pronađeni slučajevi zaraze.

Nizozemskim peradarima naređeno je da do daljnjega drže ptice unutra kako bi se spriječio daljnji prijenos.

Farma u Puiflijku udaljena je 3 kilometra od farme na kojoj je prvi put zabilježena zaraza, a 30 kilometara od njemačke granice, blizu Nijmegena. Druge farme u blizini testiraju perad na zarazu, dok je transport peradi zabranjen u radijusu od 10 kilometara.

Peradarstvo je grana industrije koja je u Nizozemskoj vrijedna 1,6 milijardi eura, a zemlja je najveći europski izvoznik pilećeg mesa i jaja te na 2000 farmi zapošljava 10.000 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2023 03:45