PODIJELJENO CARSTVO

NAJVEĆA MEDIJSKA DINASTIJA NA SVIJETU Rupert Murdoch: On je oblikovao svijet u kojem živimo. On je postavljao i skidao premijere...

 
Rupert Murdoch
 Profimedia, Mega Agency

Rupert Murdoch, kako će se poslije sam šaliti, nije ni znao koliko je ozbiljno dok nije vidio svoju djecu okupljenu oko svog bolničkog kreveta. Spotaknuo se usred noći, kad je išao u kupaonicu, i stropoštao na pod jahte. On i njegova supruga Jerry Hall posudili su je od njegova najstarijeg sina Lachlana i uživali na Karibima. Bilo je to plovilo dostojno medijskog magnata. Kokpit se mogao pretvoriti u bazen, a stropovi u dječjim kabinama simulirali su noćno nebo, s prekidačima za južnu i sjevernu hemisferu. No Murdoch je tada, usred noći, ležao potpuno nemoćan. Helikopterom je prebačen u bolnicu u Los Angelesu. Jerry je u panici nazvala njegovu djecu i pozvala ih da dođu kako bi se oprostili od oca.

To nije bilo prvi put da je 88-godišnji Murdoch pao i obitelj je te incidente pažljivo skrivala. No ovaj su put ulozi bili veliki. Puknuti kralježak zahtijevao je hitnu operaciju, a spinalni hematom prijetio paralizom ili još gore, smrću.

Kraj njegova su kreveta, među ostalima, stajali James i Lachlan, sinovi koji su se godinama borili za očevu naklonost. Obojica su od malih nogu odgajani da jednog dana preuzmu kormilo nad golemim medijskim carstvom koje je njihov tata izgradio i svaki je za sebe bio čvrsto uvjeren da je to i zaslužio.

Opisana scena samo je jedna iz velikog specijala iz pera novinara New York Timesa (NYT), produkta ekstenzivnog istraživanja od šest mjeseci na tri kontinenta te provedenih 150 intervjua o internoj poslovnoj i obiteljskoj stvarnosti jedne od najmoćnijih dinastija na svijetu. Riječ je o priči koja razotkriva njezinu disfunkcionalnu dinamiku te destabilizacijski utjecaj na demokracije Europe, Sjeverne Amerike i Australije putem aktivnog “jahanja” vala iliberalnih, desničarsko-populističkih stremljenja. Istodobno, priča je to o “preobrazbi moćne dinastije u politički utjecajnu monarhiju”. U ovom tekstu sažimamo njezine najvažnije elemente.

Dakle tada, u siječnju 2018. godine, nad Murdochom je bdjelo njegovo četvero djece. Prudence (61), uvijek distancirana od obiteljskog biznisa, te u njega duboko involvirani Elisabeth (50), James (46) i Lachlan (47). Svi oni, još kao djeca, jutra započinjali uz novine i očevu “medijsku poduku”.

“Murdoch nije odgajao djecu, već buduće medijske mogule”, rekao je njegov prijatelj za NYT. Naravno, to je utjecalo na odnose u obitelji. Bili su obilježeni kompeticijom, natjecanjem i promjenjivim savezništvima. Igri je, time što je izbjegavao imenovati nasljednika, najviše kumovao sam Rupert. Umjesto da se izjasni, pokušavao je upravljati tenzijama. Čak je vodio obitelj u London terapeutu specijaliziranom za dinastičke familije. Seanse su se održavale i na njegovu ranču u Australiji. No i one su bile samo pozornica za opasnu igru u kojoj su glavne uloge preuzeli upravo James i Lachlan.

“Ali ja volim svu svoju djecu”, govorio bi Murdoch kad bi ga promatrači upozoravali na to da je očito da mu je Lachlan miljenik. Njegovo lice navodno bi se ozarilo kad bi ovaj sjeo pokraj njega. Isto tako, uvijek je pitao “A, Lachlan?” kada bi mu suradnici rekli da su nešto dogovorili s Jamesom.

Njegovi sinovi nisu mogli biti različitiji, no od 2015. godine, kada je Lachlan zakopao ratnu sjekiru s ocem i vratio se iz Australije u SAD, bili su prisiljeni zajednički voditi poslovno carstvo. Na papiru su bili jednaki, jednakih godišnjih plaća, “minimalaca” od po 20 milijuna dolara i korporativnih zrakoplova koji su im bili na raspolaganju u privatne i poslovne svrhe, no u stvarnosti nimalo. Lachlan je kotirao bolje. Uz to, gajili su drugačije vizije. James je zagovarao globaliziranu, informativno-zabavnu platformu, a Lachlan, sličniji ocu, nacionalističku, desničarsku, profitabilnu propagandnu mašinu. James je, piše NYT, naginjao digitalizaciji i političkoj umjerenosti, Lachlan reaktivnoj politici trenutka. Slagali su se u minimalnom - da žele naslijediti tatu i da je njegov brak s Wendi Deng greška. Navodno su dobili informacije da je ona kineska obavještajka, a i nisu bili zadovoljni kako se ponaša prema tati. Nazivala ga je glupim i starim.

Rupert Murdoch, Jerry Hall attending the Vanity Fair Oscar Party held at the Wallis Annenberg Center for the Performing Arts in Beverly Hills, Los Angeles, California, USA., Image: 415771396, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association
Profimedia, Press Association
Rupert Murdoch i Jerry Hall

Na krevetu pred njima ležao je pak njihov otac, čovjek koji je svojedobno rekao “kako nikada ni od jednog premijera nije ništa tražio”. Nije ni trebao, piše list. Političarima je bilo jasno što on želi i što im može dati - birače.

“Murdochovo carstvo spomenik je desetljeća transakcijskih odnosa s izabranim dužnosnicima”, navodi se u specijalu. To je pogotovo izašlo na vidjelo u jeku aktualnog širenja desničarskog populizma. Murdochovo carstvo ga nije pokrenulo, no omogućavalo ga je i promicalo te naposljetku na njemu zarađivalo masni novac, više od ijedne medijske kompanije.

Murdochova dinastija oduvijek je bila specifična. Obitelj je, za razliku od drugih tog tipa, doslovno ganjala realizaciju globalnog carstva u punom smislu te riječi. Temelj za to bilo je teritorijalno osvajanje.

Sve je počelo s Keithom, Rupertovim ocem, i regionalnim australskim novinama koje je ostavio u zalog svom 21-godišnjem sinu, koji je od njega iz prve ruke učio kako izabrati svoje političke favorite i zatim ih koristiti za širenje vlastita utjecaja. Rupert se prvo proširio po Australiji, kupnjom nekoliko lokalnih novina, a zatim pokretanjem prvih nacionalnih, Australiana koji je poslužio kao platforma uz pomoć koje je izabirao vlade koje su mu pogodovale medijskim zakonima. S vremenom je preuzeo kontrolu nad dvije trećine medijskog tržišta u zemlji, a zatim krenuo na Veliku Britaniju, gdje je radio isto putem Suna i News of the Worlda. “Gurao” je Margaret Thatcher koja mu je, opet zakonskim, regulatornim putevima, omogućila da se domogne i Times of Londona, zahvaljujući čemu se, osim tabloida, domogao i ozbiljnih novina. Nakon tiska, na red je došla televizija, a pravilo je bilo jednostavno - kako je postajao veći, tako mu je bilo lakše micati prepreke daljnjoj ekspanziji. Nakon Otoka, prokušanu je taktiku iskoristio i u SAD-u, uz pomoć Reaganove administracije, koja je maknula zabranu posjedovanja novina i TV-a na istom tržištu. S vremenom, njegov je Fox News postao nezaobilazno “odredište” svakog američkog predsjedničkog kandidata.

Pa tako i Donalda Trumpa.

Njegova kći Ivanka nazvala je Murdocha početkom 2015. godine. Predlagala je ručak sa svojim ocem, kojem je prisustvovao i njezin suprug Jared Kushner. Kad je došao prvi slijed hrane, Trump je Murdochu rekao da se namjerava kandidirati. Murdoch navodno nije dignuo pogled s tanjura.

“Budi spreman na primanje udaraca”, odgovorio mu je.

Murdoch je inače bio vrlo isprepleten s Trumpovima, prijatelj s mnogo mlađim Kushnerom, koji mu je nakon razvoda od Wendi navodno pomogao naći dekoratera za samački stan. Ivanka je, s druge strane, bila jedna od pet osoba koje su nadgledale trust oformljen za Murdochovu djecu iz tog propalog braka. Trumpa je cijenio kao tabloidnog lika koji diže rejting, no nije ga smatrao ozbiljnom osobom.

“On je idiot”, govorio bi ljudima. Ni Roger Ailes, dugogodišnji tata-mata Fox Newsa, nije smatrao da je Trump dostojan Ovalnog ureda, iako je i on sam bio blizak s građevinskim mogulom.

Prvotno saznanje da Fox News neće podupirati njegovu kandidaturu, unatoč prijateljstvu s onima koji njime upravljaju, bilo je neugodno iznenađenje za Trumpa. No Trump, pokazat će se, nije bio baš toliko nemoćan. Njegovi najgorljiviji pobornici činili su srž Foxove publike, a alternativni desničarski mediji, prihvaćanjem njegove kandidature, počeli uzimati dio kolača. No Murdoch je tražio alternativu čak i kad je Trump počeo dobivati momentum. Dogovarao je sastanak s Hillary Clinton, no ona ga je odbila.

Trump je zagovarao stavove suprotne neokonzervativnim Murdochovim pogledima. Sav je bio u političkom identitetu, protivljenju vojnim intervencijama, slobodnoj trgovini i migraciji. No energija koju je Murdochov Fox News akumulirao tijekom Obamine vladavine sada je gravitirala upravo Trumpu.

“Ako on postane neizbježan, stranka bi bila luda da se ne ujedini”, objavio je Murdoch u jednom trenutku na Twitteru. Taj tvit značio je samo jedno - Murdoch staje iza Trumpa.

Murdochovi, piše Times, nikad ne izdaju direktne naredbe. Ono što obitelji paše obično bude izrečeno u smislu pitanja ili, kao u ovom slučaju, kratke poruke koju upućeni vrlo dobro znaju iščitati.

Lachlan je, u Australiji, imao istu taktiku kao i tata.

“Mislite da će Turnbull preživjeti?”, pitao je suradnike sredinom kolovoza 2018. godine. Malcolm Turnbull bio je umjereni australski premijer, a desničarska struja počela se buniti protiv njega i namjere da Australiju stavi u okvire Pariškog sporazuma. Nekoliko dana nakon Lachlanova pitanja, Australian je pisao da je Turnbull “hodajući mrtvac”.

Turnbull je bio uvjeren da su pokrenuli kampanju protiv njega. Tražio je od Murdocha da ga ostavi na miru.

149017, Rupert Murdoch arrives at St Bride's Church in London accompanied by his sons James (right) and Lachlan (left) for a ceremony of celebration a day after the media mogul officially married Jerry Hall in London, England. London, United Kingdom - Saturday March 5, 2016. UK, FRANCE, AUS, NZ, CHINA, HONG KONG, TAIWAN, SPAIN & ITALY OUT, Image: 276319123, License: Rights-managed, Restrictions: RESTRICTIONS APPLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Pacific coast news
Profimedia, Pacific coast news
Lachlan, Rupert i James Murdoch

“Daj da pogledam i da razgovaram s Lachlanom. Ja sam u mirovini”, rekao mu je Murdoch, navodno nabrušen na njega jer ga nije kontaktirao nakon što je sletio u Australiju. Dva dana poslije Turnbull je protjeran s vlasti, uslijedio je politički kaos, a Sky News Australia, koji je Lachlan prije uspješno kupio, bilježio je najveću gledanost u povijesti mreže.

S obitelji Murdoch, piše Times, uvijek je teško odvojiti osobno od ideološkog i financijskog. Turnbull je preuzeo ured nakon što je protjerao Tonyja Abbotta, Lachlanova prijatelja. Uz to, ni Turnbullove politike nisu bile u skladu s Murdochovim interesima. Pustio je Netflix u zemlju.

Australski mediji koji nisu bili pod Lachlanovom kontrolom pisali su o Murdochovu puču. Kevin Rudd, bivši premijer kojeg je obitelj još prije izgurala iz ureda, pisao je u komentaru da je Murdoch “najveći rak australske demokracije”. Turnbulla je zamijenio Scott Morrison koji se brzo povezao s Trumpom.

U isto vrijeme kako je Trump haračio SAD-om, s druge strane Atlantika, desničarski je val prijetio istjerati Veliku Britaniju iz EU. Murdochov Sun dugo je zagovarao Brexit. Baš kao i Murdoch.

“Kad idem u Downing street, oni rade što kažem, kad idem u Bruxelles, nitko me ne primjećuje”, navodno je svojedobno rekao, sažimajući pozadinu svog stava.

U ljeto 2016. godine presudni trenutak koji je Murdoch priželjkivao konačno je stigao. Times je bio protiv Brexita, Sun za. No upravo je Sun bilo mjesto gdje su, piše u specijalu, bili Murdochovo srce i utjecaj. U tom trenutku, doduše, nije se znalo koliko je doista Murdoch jak u Londonu. Nekoliko godina prije “istjeran” je zbog velikog skandala oko hakiranja u središtu kojeg je bio njegov News of the World (NOTW). Bio je to najveći problem njegove karijere. Otkrilo se da je tabloid, u potrazi za prljavštinama, hakirao govorne pošte političara i slavnih, pa čak i 13-godišnje curice.

Afera je obilježila ne samo poslovno carstvo, nego i familiju. Murdochovo sedmo dijete, kako su joj tepali, Rebekah Brooks, jedna od glavnih osoba tabloida, bila je uhićena, sudili su joj i na kraju je oslobođena. Andy Coulson iz NOTW-a, koji je radio za britanskog premijera Davida Camerona, bio je osuđen, a James Murdoch, koji je vodio europske i azijske operacije tvrtke, te sam tata Rupert završili su na saslušanju.

Potekla je zla krv. James je krivio oca što je dopustio takvu kulturu u tvrtki i što je dozvolio da upravo on apsorbira većinu krivnje iako su se zlodjela događala prije njegova dolaska na funkciju. Čak je govorio da je zabrinut za očevo mentalno zdravlje. Tata je bjesnio jer James nije suzbio krizu dok se još mogla kontrolirati. Kaos je bio sveopći. Elisabeth je nagovarala tatu da smijeni Jamesa, a Lachlan se odjednom pojavio u priči kao spasilac, što je bila instantna utjeha za Ruperta.

Tabloid je na kraju ugašen, a Murdoch se pritajio, sve do 2016. godine kad mu je došlo vrijeme za povratak u London. Njegovoj novoj ženi Jerry ondje je bilo dijete, pa su ga posjećivali. Na referendum o izlasku iz EU doletio je iz Cannesa, a kad su stigli rezultati otišao je u Times i zezao novinare zbog tmurnih lica. Brexit je nazvao “izlaskom iz zatvora” i slavio s glavnim zagovarateljem ideje, Nigelom Farageom.

Referendum je bio ostvarenje njegova sna, piše list, i zahvaljujući njemu opet je dobio utjecaj. Stao je iza Therese May, svojom podrškom joj pomogao da postane premijerka. Kad je ušla u ured, ona je pak našla vremena za privatni sastanak s njim na jednom od svojih prvih inozemnih putovanja, onom kraćem od 36 sata na skupštinu UN-a. Nekoliko dana nakon referenduma, za Murdocha je našao vremena i Trump. Prije se gubio u razgovorima o Brexitu, no sada je izjavio “da će to biti super”. Dvojac je igrao golf.

Ljeto 2016., piše NYT, bilo je načelno dobro vrijeme za mrežu koja je imala posvećene desne gledatelje. No sama budućnost Fox Newsa izgledala je loše. Podupirali su kandidata koji se razilazio s tradicionalnim republikanskim vrijednostima i za kojeg se vjerovalo da će izgubiti, a Ailes se našao pod optužbama za seksualno napastovanje.

Osim oko Wendi i toga da zaslužuju nasljedstvo, on je bila treća i posljednja tema oko koje su se Murdochovi sinovi slagali. Udružili su se kako bi ga istjerali, svaki iz svojih motiva. Lachlan se sukobljavao s njim i tata je Ailesu jednom rekao “ne brini zbog dečka”, što je navodno kumovalo njihovu sukobu. James ga je pak smatrao utjelovljenjem nazadnog razmišljanja i paranoičnosti prema muslimanima i migrantima, prihvaćanjem urota i nijekanju klimatskih promjena. U njegovu izgonu vidio je priliku da Fox News gurne u novom smjeru, u odgovorniji, konzervativni medij. I Lachlan i tata bili su protiv. Htjeli su kontinuitet, a zadiranje u izvor tako velikog profita smatrali ludilom. Na kraju je vodstvo nad Foxom preuzeo sam Murdoch. Bio je to posao na kojem će se umiroviti, govorio je.

No obiteljsko je carstvo stiskala još jedna prijetnja - tehnološki divovi sa svojim inovativnim pristupima. Murdochov 21st Century Fox bio je ranjiviji nego ikad. Hitno je trebao svog konja za trku i prepoznao ga je u British Sky Broadcastingu, golemom TV provideru u Britaniji i Europi s godišnjim prihodom od 16 milijardi dolara. Obitelj je imala udio od 39 posto, no htjeli su sve.

James je u akviziciji vidio svoju priliku za iskupljenje, piše NYT. Predvodio je napore za prvi pokušaj kupnje prije nekoliko godina (kada se slizao iz tog razloga s premijerom Davidom Cameronom - ovaj mu je s puta trebao maknuti regulatore, u zamjenu za podršku Suna koji je 12 godina dotad podržavao laburiste), no zeznuo ih je skandal s NOTW-om. Lachlan i tata bili su zabrinuti zbog Jamesove ponovne uloge u akviziciji, jer je bio javno lice afere s prisluškivanjem, no ipak su mu dali ovlast.

Istodobno, Lachlan je i sam krenuo u vlastiti pohod iskupljenja. Zeznuo je s TV mrežom Ten, unatoč silnoj moći koju je uživao u Australiji. Kad je Abbott bio premijer, navodno bi se prije nego što je predstavljao zakone konzultirao s Murdochovim urednicima ili samom obitelji.

Lachlanova prilika za iskupljenje bila je kupnja Sky News Australia. Potpunu kontrolu osigurao je u prosincu 2016. godine, dok je Jamesov pothvat još bio na čekanju. Gotovo odmah, Sky News Australia je skrenuo desno, a na programu su sve češće bili Trumpovi australski “prijatelji”.

Rupert Murdoch je oduvijek snatrio o bliskom odnosu s američkim predsjednikom. U 2017. godini to se ostvarilo. Bio je prijatelj s Kushnerom i sada je on, Rupert, prvi nazivao Trumpa, nakon godina i godina što je ovaj zivkao njega tražeći usluge.

“Rupert, Rupert, voliš akciju, zar ne? Nikako da ti dojadi ovo sranje”, govorio bi mu Trump preko telefona.

S druge strane Atlantika, James je pokušavao regulatorima prodati priču da je carstvo obitelji Murdoch odgovorna tvrtka koja više ne pribjegava starim metodama. Išlo mu je za rukom sve dok se u travnju nije dogodio Bill O’Reilly, voditelj s Fox Newsa. Doznalo se da je mreža platila milijunske odštete ženama koje je on seksualno uznemiravao i da su mu, unatoč tome, produljili 25 milijuna dolara vrijedan ugovor.

U Britaniji su zazvonila zvona na uzbunu. “Oba slučaja, i ovaj i onaj s prisluškivanjem, otkrivaju nedostatak nadzora, intervencije i pristojnosti”, pisala je regulatorima odvjetnica O’Reillyjevih žrtava. U lipnju 2017. konačno je, zbog bojazni da će se Sky pretvoriti u britansku verziju Fox Newsa, presuđeno da bi Murdochovi imali preveliku kontrolu i time prevelik utjecaj na javno mišljenje i političku agendu. Za Lachlana je to bila samo potvrda onoga u što je bio uvjeren - James nije bio dobra osoba za novi pokušaj akvizicije. Za Jamesa je to bio krajnji dokaz da tvrtka ne može preživjeti vlastitu politiku i kulturu ponašanja.

U kolovozu 2017. Murdoch je stupio u kontakt s Robertom Igerom, šefom Disneyja. Razgovarali su o prijetnji tehnoloških divova i kako joj se othrvati. Razgovor je na kraju prerastao u nešto mnogo veće - Disney će kupiti 21st Century Fox. Murdoch je, piše NYT, 65 godina širio carstvo, a sada ga je namjeravao smanjiti. Njega to nije brinulo. Riješit će se zlatne koke, no ostat će mu najvažniji dio carstva - onaj koji donosi politički utjecaj, dakle novine i Fox News. James, konstantni kritičar, će se maknuti, možda otići u Disney, a Lachlan i on će voditi ono što je ostalo od tvrtke. U prilog toj ideji išli su i obiteljski odnosi. Jamesa je sve više mučio Fox News, činjenica da je postao političko oružje bez uredničkih standarda i potpuni branitelj Trumpa. Nakon Trumpove zabrane ulaska za muslimane, nagovarao je oca i brata da upute memo radnicima u SAD-u i vani u kojem će im poručiti da će učiniti sve kako bi ih zaštitili. Nagovoriti Lachlana da pristane, čak i na razvodnjenu verziju, bilo je, reći će James kasnije, kao da čupaš zube.

Uz to, nekoliko mjeseci poslije dogodio se i Charlottesville i Trumpova izjava da među bijelim suprematistima ima dobrih ljudi. Kathryn, Jamesova žena, nagovarala je Jamesa da reagiraju. Ako neće sada nešto reći, kada nacisti marširaju u Virginiji, kada će? Inače je svoje primjedbe držala u krugu obitelji, no sada je frustriranost počela izražavati i na svojem Twitter računu.

Napetost između Lachlana i Jamesa naposljetku je kulminirala u jesen 2018. godine kada je Disney postao stvarnost. James je lobirao za prodaju, bila je to njegova karta za izlazak iz ideološki obojenog svijeta, a Lachlan je bjesnio jer će carstvo biti okljaštreno.

“Ako prihvatiš još jedan poziv u vezi s tim dogovorom, nećeš imati sina. Nikad više neću razgovarati s tobom”, navodno se Lachlan prijetio ocu. NYT tvrdi da oko slučaja s Disneyjem postoje dvije verzije priče, ovisno naravno o tome s kime razgovarate. Prema jednoj, ljudi bliskih Jamesu, Lachlan je vidio kako mu izmiče pravo na nasljedstvo koje je stekao rođenjem i pokušao je potkopati posao. Oni bliski Lachlanu tvrde da je James išao za svojim karijernim ambicijama, željom da vodi nešto tri puta veće od 21st Century Foxa i da je bio spreman pristati na nižu cijenu od one koju su mogli dobiti.

Iger je shvaćao obiteljsku dinamiku. Držao je Jamesa blizu, ali mu nije obećavao funkciju. Pregovori su u jednom trenutku čak propali, a zatim se nastavili dok nije dogovorena cijena od 52,4 milijarde dolara. Naposljetku će se u priči pojaviti još jedan ponuđač, Comcast s ponudom od 65 milijardi, no Murdoch je preferirao Disney. Na kraju mu je uspjelo, nakon što je Comcast proglašen preriskantnim zbog prijašnjih iskustava, a na temelju toga što su američke vlasti krenule propitkivati dogovor između AT&T-a i Time Warnera, “vertikalnog pripajanja” koje inače rijetko kada završi pod povećalom. “Taj posao nije dobar za zemlju”, rogoborio je sam Trump. S druge strane, “horizontalno pripajanje” Disneya i 21st Century Foxa, kakvo vlasti uobičajeno vole podvrgnuti nadzoru, dobilo je dozvolu u roku od samo šest mjeseci. Disney je, zato što se u međuvremenu u priču upleo Comcast, na kraju platio 71,3 milijarde dolara. Murdoch je mogao zadovoljno trljati ruke. Dobio je što je htio, i to za bolju cijenu. U džep su mu otišle četiri milijarde dolara, a svakome od djece po dvije, plus dodaci. No, piše NYT, sinovi nisu dobili što su željeli.

Treća generacija Murdocha, odnosno Lachlan, naposljetku je preuzela kontrolu, i to nad tvrtkom jednostavnog imena - Fox Corporation. Smjer je bio jasan. Fox News je postajao sve siroviji, a Lachlan je to sve podržavao.

“Rade dobar posao”, govorio je Lachlan, koji je - u nedostatku osobnog odnosa s Trumpom - kao novu šeficu komunikacija tvrtke imenovao Hope Hicks, bivšu Trumpovu uzdanicu, jednu od rijetkih osoba iz Trumpova unutarnjeg kruga koja je iz Bijele kuće otišla u dobrim odnosima. Pokrenuo je i Fox Nation streaming na zahtjev za najgorljivije Foxove gledatelje. Jedna od tamošnjih zvijezda bila je Tomi Lahren, koja je pokret Black Lives Matter nazvala “novim KKK-om”.

James je otišao svojim putem. Uzeo je milijarde i otvorio ured, iz kojeg će ulagati u tehnološke startupe. On i Lachlan navodno jedva da komuniciraju. Odluka za Jamesa nije bila laka.

“Ne mogu otići. Odgojen sam da ovo radim”, navodno je rekao u jednom od najtežih trenutaka za tvrtku, onom u jeku afere s prisluškivanjem. No tata je na kraju odabrao starijeg brata, Lachlan je pobijedio i krenuo ostvarivati, kako to James zove, “američki politički projekt”. James je čak pokušao prodati svoj udio u kompaniji tati i bratu (Murdoch je napravio tako da se ne može prodati autsajderu), no to je propalo iako su dokumenti već bili pripremljeni. Na kraju su on i njegova supruga odlučili posvetiti dio svog bogatstva borbi protiv iste mašinerije koju gura njihova obitelj. Osnovali su zakladu za obranu demokracije od rastuće prijetnje iliberalnog populizma i za jačanje prava glasa.

“Na kraju, je li Murdoch pobijedio ili izgubio? Postigao je sve što je želio. No to isto mu je rastrgalo kompaniju i obitelj. Na kraju mu je ostalo političko oružje, a ne rastuće medijsko carstvo”, pita se NYT, rezimirajući aktualno stanje stvari. Prema istraživanju, pišu, samo 12 posto Foxovih gledatelja vjeruje da je klimatska promjena većinom uzrokovana ljudskim faktorom, za razliku od 62 posto ostalih Amerikanaca. Bregzitovski kaos u Britaniji ne jenjava. Na Novom Zelandu je australski ekstremist poubijao 50 ljudi u dvije džamije, inače obožavatelj bjelačkog nacionalista Blaira Cottrella zbog čijeg su pojavljivanja na Sky News Australia oglašivači povlačili oglase. Nakon pokolja, jedan mladi musliman dao je otkaz na Skyu, uz objašnjenje da je godinama imao ulogu u mreži za koju je znao da pomaže opravdavati radikalne stavove.

Ono što je ostalo od Murdochova obiteljskog carstva, zaključuju novinari NYT-a, već se sprema za američke izbore 2020. Počela je kampanja i nova era Murdochove dinastije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:32