MILIJARDE ZA OBRANU

NAJVEĆA MUSLIMANSKA ZEMLJA IZMEĐU DVIJE GLOBALNE SILE Žele kupiti 32 najnovije američke F-16-ice, ali i 11 ruskih Su-35S. Je li oboje moguće?

 
F-16 u letu
 Paul Mayall / imageBROKER / Prof

Kako bi zadovoljila "minimalne obrambene kriterije", Indonezija ulazi u završnu fazu nabavke niza borbenih zrakoplova, među kojima bi trebale biti dvije eskadrile najsuvremenijih lovaca F-16, a nazire se i finalizacija dogovora s Rusijom oko isporuke ruskih borbenih aviona Suhoj Su-35S.

Potvrdio je to za portal Jane's zapovjednik indonezijskih zračnih snaga Yuyu Sutisna.

Treća faza milijarde dolara vrijednog programa nazvanog "Minimalna esencijalna snaga" (MEF) trebala bi se odviti u periodu od 2020. do 2024. godine, a Indonezija, prema izvješću državne novinske agencije Antara, namjerava kupiti najnoviji tip F-16 zrakoplova - Block 72 Viper. Prema prvim informacijama, kupit će 32 zrakoplova.

Zrakoplovi remontirani u suradnji sa SAD-om

Prve ponude trebale bi prema američkoj kompaniji Lockheed Martin biti odaslane do prvog dana iduće godine, a tvrtka se već izrazila pozitivno prema željama indonezijskih obrambenih snaga.

- Lockheed Martin podržat će indonezijske zračne snage i njihove buduće obrambene potpore - priopćeno je iz kompanije.

Novi borbeni zrakoplovi trebali bi zamijeniti dosad upotrebljavane BAE Systems Hawk 109/209, koji su u Indoneziji u upotrebi od sredine devedesetih. Trenutno ih je operativno trideset, no zračne snage koriste i tridesetak F-16-ica, od čega je 24 nedavno remontirano zahvaljujući 670 milijuna dolara vrijednom programu provedenom u suradnji sa Zračnim snagama Sjedinjenih Američkih Država.

Kupovina Suhoja

I dok se posao nabavke novih F-16 lovaca čini relativno jednostavnim, iako novčani iznos koji će biti posrijedi nije otkriven, nabavka ruskih Suhoja nešto je veći problem. Ruska strana spremna je na suradnju, a Indonezija vjeruje da bi 11 novih zrakoplova mogla platiti dijelom gotovinom, a dijelom u različitim robama. O tomu svjedoče i potpisani predugovori, no Indonezija strahuje da bi se mogla naći pod udarom američkih propisa koji bi mogli dovesti do sankcija protiv pojedinaca i organizacija koje se upuste u "transakcije s obavještajnim ili obrambenim sektorima Ruske Federacije", otkriva Defense News.

Ujedno, nije jasno kako bi se nabava ruskih zrakoplova odrazila na pregovore s američkim Lockheed Martinom i obratno.

Ukratko, budžet je (donekle) spreman, zrakoplovi spremni za isporuku, no politika opet vodi zadnju riječ, pa je zasad neizvjesno hoće li Indonezija naposljetku letni park povećati za ruske, američke ili oba tipa zrakoplova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 03:35