REAKCIJA ROBLOXA

Najveća platforma za igrice ukinula dvije koje su poticale na borbu Ukrajinaca i Rusa: ‘Odaberi stranu!‘

Trenutno svakodnevno ima više od dva milijuna aktivnih korisnika Robloxa u Rusiji

Roblox aplikacija

 Sopa Images/Ddp Usa/Profimedia

Najveća platforma za igru namijenjena djeci, Roblox, ukinula je dvije igre koje dozvoljavaju igračima da se bore i ubijaju jedni druge kao Rusi i Ukrajinci.

Jedna od njih, koja se zove ‘War on Larkiv‘, je prikazana korisnicima na ponuđenoj Robloxovoj stranici. U manje od dva tjedna odigrana je 90.000 puta. Iz Robloxa kažu da igra krši pravila zajednice i uklonjena je za četiri sata otkad ih je BBC kontaktirao upozoravajući na problem.

‘War on Larkiv‘ je baziran na izmišljenom gradu koji je sličan Harkovu, gdje su poginule stotine ljudi u ruskoj invaziji od veljače. Igra ima publiku i na TikToku, s 4,7 milijuna pregleda videa vezanih uz temu. Ona potiče igrače da nadograđuju svoje oružje u zamjenu za Robloxovu valutu, Robuxe.

Na stranici piše: "Zgrabi svoje oružje i odaberi stranu za koju ćeš se boriti u ratu u Larkivu".

Igrači mogu birati hoće li se boriti za Ukrajinu ili Rusiju, a uživo se mijenja brojka ubijenih.

Druga igra, nazvana ‘Battle for Ukraine‘, na Robloxovoj je stranici već mjesecima. Ona omogućava igračima da gledaju bombardiranje gradova kao što je Mariupolj, koji je okupiran i gotovo potpuno uništen od ruskih snaga.

Pedeset milijuna igrača, većinom djece, ulogiravaju se u Roblox svakoga dana da istražuju, igraju mini igrice i stvaraju vlastita iskustva.

Zanimljivo je da, za razliku od mnogih korporacija koje proizvode kompjuterske igre, Roblox nije prestao biti dostupan u Rusiji od početka rata. Trenutno svakodnevno ima više od dva milijuna aktivnih korisnika Robloxa u Rusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:56