PRESUDE ZA SKANDAL

NAJVEĆA PREVARA U POVIJESTI SPORTA Pretvarali se da su mentalno hendikepirani kako bi osvojili zlato na POI

Bivši čelnik španjolskog Saveza za mentalno hendikepirane sportaše i potpredsjednik španjolskog Olimpijskog odbora proglašen je krivim za jednu od najvećih prevara u povijesti sporta koja se odigrala prije 13 godina za vrijeme njegova mandata.

Naime, Fernando Martin Vicente je okupio potpuno zdrave košarkaše i poslao ih na paraolimpijadu u Sydneyju 2000. godine kako bi ondje osvojili zlato.

Sud u Madridu novčano ga je kaznio s 5.400 eura, te mu naredio da vrati 142.355 eura vladinih poticaja koje je Savez primio u ime "hendikepiranih" sportaša.

Skandal je izbio u studenom 2000. kad je član zlatne košarkaške reprezentacije Carlos Ribagorda izjavio da on i drugi sportaši poput atletičara, stolnotenisača i plivača nisu mentalno hendikepirani.

- Od 200 španjolskih paraolimpijaca u Sydneyu najmanje 15 njih nije imalo nikakve fizičke ili mentalne hendikepe. Čak nisu prošli niti liječničke ili psihološke preglede - napisao je u magazinu Capital svega nekoliko dana nakon završetka paraolimpijade.

Ribargorda je kazao da je igrao za španjolsku košarkašku reprezentaciju preko dvije godine iako nije patio od mentalnog hendikepa.

Kazao je da se jedini test kojeg je morao položiti na prvom treningu sastojao od šest sklekova, nakon čega su mu izmjerili tlak. Kad je stigao u Australiju nije morao polagati nikakav test inteligencije.

Konačna ekipa sastojala se od dva igrača s IQ-om manjim od 70, koliko se zahtijevalo, ali ostalih 10 je lagalo da su mentalno hendikepirani uz pomoć falsificiranih medicinskih uvjerenja.

U jednom trenutku tijekom prve utakmice protiv Kineza, prilikom vodstva od 30 koševa, trener je kazao igračima: "Dečki, malo smanjite tempo ili će nas otkriti".

Sigurno su došli do finala, a tamo su pobijedili Ruse. Ali njihov pad krenuo je kad je fotografiju slavlja objavila španjolska Marca. Ubrzo su čitatelji počeli prepoznavati neke od igrača i otkrili kako oni uopće nisu mentalno hendikepirani.

Fernando Martin Vicente dao je ostavku, "paraolimpijci" su morali vratiti osvojene medalje, a košarka za intelektualno zaostale je izbačena iz programa nakon Paraolimpijskih igara 2000.

Inače, Španjolci su u Sydneyu imali najuspješniju paraolimpijadu u povijesti. Ukupno su osvojili 107 medalja te završili treći iza Australije i Britanije.

Carlos Ribagorda

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:05