PIŠE GOJKO DRLJAČA

Najveća talijanska banka, vlasnica PBZ-a, investira u SpaceX Elona Muska; Meloni želi dio svemira?

Talijanskim bankarima kao da nije dovoljno uzbuđenja nakon ideje Meloni da uvede ‘porez na ekstraprofite banaka‘

Giorgia Meloni i Elon Musk

 Us Palazzo Chigi/ Filippo Attili/Zuma Press

U talijanskom bankarstvu nije dosadno: nakon što je talijanska premijerka Giorgia Meloni u kolovozu najavila „porez na ekstraprofite banaka“, nitko tu najavu nije doživio kao još jednu populističku prijetnju od koje neće biti ništa naročito, nego kao potez koji bi mogao promijeniti europski bankarski horizont.

U međuvremenu su se ideje talijanskih radikalnih desničara-populista o porezu na ekstraprofite, koji kontroliraju talijansku vladu, kristalizirale kao nestručno zbrda-zdola nabacano rješenje koje je bankama nanijelo samo veliku štetu kroz pad vrijednosti tržišne kapitalizacije, potpuno razvodnile pa Bloomberg piše kako „većina talijanskih banaka vjerojatno neće plaćati novi porez ako se odluče povećati svoje kapitalne zaštitne jastuke.“

No, talijanskim bankari kao da su se zaželjeli neke više razine uzbuđenja te je u poslovnim medijima osvanula pomalo neobična vijest da je najveća talijanska banka Banca Intesa (vlasnica Privredne banke Zagreb) sprema investirati u SpaceX biznis Elona Muska.

Banka nije otkrila detalje tog plana, nego su samo poručili kako je investicija u SpaceX dio nove agende za razdoblje 2022-2025. za stvaranje nove vrijednosti.

Banka objašnjava kako "zrakoplovni sektor ima posebno važnu ulogu u razvoju svjetskih gospodarstava i stoga je odlučila uložiti u igrača koji je pokazao vrhunsku viziju bliske budućnosti".

Tvrde da im je SpaceX, kao i ostalim investitorima, privukao pažnju nizom povijesnih uspjeha: a) jer je jedina privatna tvrtka sposobna vratiti svemirsku letjelicu iz niske Zemljine orbite, b) jer je 2012. njezina svemirska letjelica Dragon postala prva komercijalna svemirska letjelica koja je dostavila teret na i s Međunarodne svemirske postaje, c) zbog toga što je 2020. SpaceX postao prva privatna tvrtka koja je odvela ljude na Međunarodnu svemirsku postaju te d) stoga jer je njegova Falcon 9 prva je i jedina višekratna raketa orbitalne klase na svijetu, koja smanjuje troškove pristupa svemiru.

Osim toga, banka je istaknula postignuća SpaceX-a u razvoju Starshipa. Ovo je nova generacija potpuno višekratnih lansirnih vozila sposobnih dostaviti ljude i teret na Mars i druga odredišta u Sunčevom sustavu. Trenutno je tvrtka već u fazi testiranja i napravila je svoj prvi pokušaj da dosegne orbitu u proljeće 2023. Datum sljedećeg testnog leta još nije određen.

U ovom kontekstu zanimljivo je da se talijanska premijerka, Meloni, tijekom ljeta sastala s Elonom Muskom.

„Meloni je na talijanskom tvitala da su ona i Musk razgovarali o "inovacijama, mogućnostima i rizicima umjetne inteligencije, europskim tržišnim propisima i stopama nataliteta", zabilježio je CBC.

Nakon tog sastanka uslijedilo je iznenađujuće obrušavanje Elona Muska na Nijemce jer financiraju humanitarne akcije spašavanja migranata na moru, nakon koji dio migranata završava u Italiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:46