SVE BLOKIRALI

Najveća tvornica čokolade na svijetu obustavila proizvodnju, poslali hitnu poruku: ‘Salmonela!‘

Švicarska grupacija Barry Callebaut opskrbljuje kakaom i čokoladom mnoge poznate tvrtke kao što su Hershey, Mondelez, Nestle i Unilever

Tvornica Barry Callebaut

 Georges Gobet/AFP

Bakterija salmonele otkrivena je u najvećoj tvornici čokolade na svijetu, kojom upravlja švicarski div Barry Callebaut u belgijskom gradu Wieze, izvijestili su iz tvrtke.

Glasnogovornik tvrtke izjavio je za AFP da je zaustavljena proizvodnja u tvornici koja proizvodi tekuću čokoladu namijenjenu veleprodaji za 73 klijenta koji proizvode razne slastice.

- Otkako je testiranjem otkrivena bakterija, blokirana je proizvodnja, rekao je glasnogovornik Korneel Warlop.

Proizvodnja čokolade u Wiezeu je obustavljena do daljnjega. Tvrtka Barry Callebaut kontaktirat će sve klijente koji su možda dobili zaraženi proizvod, navodi se u priopćenu.

Većina proizvoda koji sadrže bakteriju salmonele nisu izašli iz tvornice.

image

Tvornica Barry Callebaut

Kenzo Tribouillard/AFP

Tvrtka je kontaktirala sve svoje klijente i zamolila ih da ne šalju u prodaju proizvode koje su napravili s čokoladom iz Wiezea od 25. lipnja. Izvor kontaminacije je u lecitinu, koji se koristi kao emulgator u proizvodnji čokolade.

Belgijska agencija za sigurnost hrane AFSCA je dobila obavijest o pronalasku salmonele, te je otvorena istraga o slučaju.

Tvornica Wieze ne proizvodi čokoladu za izravnu prodaju potrošačima i tvrtka kaže da nema razloga za zabrinutost da je zaražena roba koju su proizveli partneri tvrtke već dospjela na police dućana.

Sličan slučaj dogodio se prije nekoliko tjedana kada je u čokoladi iz tvornice Ferrero u Arlonu, koja proizvodi Kinder čokoladice, pronađena salmonela.

Švicarska grupacija Barry Callebaut opskrbljuje kakaom i čokoladom mnoge tvrtke u prehrambenoj industriji poput poznatih brendova kao što su Hershey, Mondelez, Nestle i Unilever.

image
Kenzo Tribouillard/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 23:41