UZVRAĆAJU SDP-u I SDA

Najveće hrvatske stranke u BiH traže ukidanje Federacije: ‘To je ključ svih problema...‘

Inicijativu o ukidanju skupština i Vlada u deset županija predložio je SDP BiH, što je poduprlo i vodstvo vodeće bošnjačke SDA
Dragan Čović
 Russian Foreign Ministry/Sputnik via AFP

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH, koji okuplja najveće hrvatske stranke iz BiH, predložio je u subotu ukidanje entiteta Federacije BiH nakon zajedničkog prijedloga SDA i SDP-a o potpunom razvlašćivanju deset županija u kojima Hrvati imaju važan utjecaj.

Inicijativu o ukidanju skupština i Vlada u deset županija predložio je SDP BiH, što je u petak na sastanku u Sarajevu poduprlo vodstvo i vodeće bošnjačke SDA. Ocijenili su to važnim za daljnje racionaliziranje vlasti.

Iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH su pak taj potez nazvali rušenjem Daytonskog sporazuma i kao odgovor predložili kako bi bilo racionalnije ukinuti entitet Federaciju BiH.

- Ključ svih problema doista je na prostoru Federacije BiH, a to nisu županije - naveli su u priopćenju od subote.

Dodali su kako bi na taj način bilo moguće provesti izbornu reformu o kojoj su posljedjih tjedana intenzivirani razgovori vodećih bošnjačkih i hrvatskih stranaka s predstavnicima administracije SAD-a i EU-a.

- Ukidanjem Federacije BiH riješile bi se i implementirale presude Ustavnog suda koje bošnjački unitaristi vješto izbjegavaju, a neke od njih su i sami inicirali - pojasnili su.

Iz HNS-a BiH objašnjavaju kako unutar županija ne postoji niti jedan neriješen politički problem koji onemogućava Bosnu i Hercegovinu na njezinu europskom putu.

Sporazumom iz Washingtona 1994. godine, kojemu su posredovali SAD, Hrvatska i Turska zaustavljen je bošnjačko-hrvatski rat i dogovorena uspostava Federacije BiH s deset županija od kojih je šest većinskih bošnjačkih, a četiri hrvatske.

Kasnije je Daytonskim mirovnim sporazumom iz 1995. godine potvrđen ustroj zemlje s dva entiteta - Federacijom BiH i Republikom Srpskom. Županije imaju značajne ovlasti u više oblasti na temelju čega i Hrvati, koji su najmalobrojniji u toj zemlji, mogu spriječiti potpunu marginalizaciju u zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:30