NAJSTROŽA KAZNA

NAJVEĆE SUĐENJE U POVIJESTI ZEMLJE Zbog šverca 12 tona heroina 30 osoba osuđeno na smrt

 AFP

Zbog krijumčarenja više od 12 tona heroina vijetnamske su vlasti proglasile krivim 30 osoba te im je odredilo smrtnu kaznu. Među njima je 21 muškarac i devet žena. Osim njih još je 59 osoba proglašeno krivim te im je određena zatvorska kazna u rasponu do doživotne robije.

To je rasplet najvećeg suđenja koji je ova komunistička zemlja vodila protiv osoba osumnjičenih za šverc droge. U masovnom suđenju u provinciji Quang Ninh svaki optuženik se na klupi pojavio uz pratnju dva policajca, a zbog velikog broja sudionika ono se održalo u dvorištu zatvora.

- Ovo je bilo najveće suđenje u Vijetnamu kada je u pitanju broj optuženika, broj smrtnih kazni i količine heroina o kojoj se radi - rekao je sudac Ngo Duc nakon što je pročitao presudu.

- Zbog velikog broja optuženika i ozbiljnosti slučaja, suđenje se održalo u zatvoru - dodao je sudac koji je presudu donio nakon 17 dana suđenja.

Istražitelji su rekli da optuženici pripadaju međunarodnoj mreži krijumčara koja se sastoji od četiri lanca. Oni su odgovorni za prodaju i švercanje heroina i drugih droga iz susjednog Laosa u Vijetnam i Kinu od 2006. godine.

- Svi optuženici su Vijetnamci, a većina ih dolazi iz sjeverozapadnih područja - rekao je sudski pisar Nguyen Trund Heiu za AFP.

Ta područja, koja graniče s kinom i Laosom, su siromašna te su naseljena s raznim etničkim manjinama. Tamo su i ranije zabilježeni slučajevi švercanja droge.

Policija je ovaj krijumčarski lanac razbila u kolovozu prošle godine, nakon što je uhitila veliki broj ljudi i zaplijenila ogromne količine droge. osim toga zaplijenili su i 20 luksuznih automobila i desetke komada pištolja i drugog oružja.

Komunistički Vijetnam inače ima jedan od najrigoroznijih zakona na svijetu kada je u pitanju droga.

Svatko tko je uhvaćen s više od 600 grama heroina ili s više od 20 kilograma opijuma može očekivati smrtnu kaznu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:09