SNAŽNA ŽENA

Najveći adut čovjeka koji želi pobijediti Trumpa: ‘Uštogljen je, nema karizme, ona je sve suprotno!‘

‘Pa vi sad recite da ona nije materijal za prvu damu SAD-a. Ne, ona je prava stvar!‘

Casey DeSantis

 SCOTT OLSON/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

Dok je guverner američke savezne države Floride Ron DeSantis prikupljao političke poene u saveznim državama Iowi i New Hampshireu, njegova se supruga Casey DeSantis ovog tjedna nametnula kao potencijalno najveći adut njegove kampanje za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, piše Reuters.

Guvernerovi je suradnici drže njegovom najbližom političkom savjetnicom, a to je više puta rekao i sam DeSantis. Bivša novinarka i TV voditeljica vješto balansira između pravdanja suprugove politike i anegdota o podizanju njihovo troje djece koja imaju tri, pet i šest godina.

image

Casey DeSantis i Ron DeSantis

Scott Eisen/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

Neki su glasači Republikanske stranke rekli da ih je inspirirala njezina pobjeda nad rakom dojke te da misle da bi ona mogla omekšati njegov imidž, koji baš i nije bajan. Dapače, DeSantisa bije glas nekarizmatičnog i uštogljenog tipa.

- Ona je jako snažna žena - rekla je Lisa Teeman, 62-godišnja umirovljenica koja je prije radila i IT sektoru. Teeman je u četvrtak bila na DeSantisovom skupu u Laconiji u saveznoj državi New Hampshire. Predizbori u toj državi važan su lakmus test svakog potencijalnog kandidata na američkim predsjedničkim izborima.

- Mislim da mu ona može donijeti glasove - dodala je Teeman.

image

Casey DeSantis

SCOTT OLSON/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

Casey DeSantis postaje sve važnija figura suprugove kampanje te bi mu mogla pomoći da se pozicionira kao alternativa favoriziranom Donaldu Trumpu. Bivši predsjednik SAD-a na skupove ne vodi svoju suprugu Melaniju Trump, a čak je i njegova kći Ivanka Trump rekla da neće sudjelovati u njegovoj predsjedničkoj kampanji.

Republikanska politička konzultantica Jeanette Hoffman rekla je da Casey i Ron DeSantis, koji imaju 42 i 44 godine, izgledaju mlađe i energičnije od predsjednika SAD-a Joea Bidena i njegove supruge Jill Biden, koji imaju 80 i 71 godinu.

- Ona će mu definitivno pomoći. Ne znam hoće li mu donijeti prevagu na predizborima, međutim njegova će kampanja sigurno profitirati od njezinih istupa - rekla je Hoffman.

Prema anketi koju su između 9. i 15. svibnja zajedno provele novinska agencija Reuters i istraživačka tvrtka Ipsos, Trumpa podržava 49 posto članova Republikanske stranke, a DeSantisa tek 19.

image

Ron DeSantis i Casey DeSantis

Scott Eisen/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

Casey DeSantis je i prije igrala uloge u suprugovim kampanjama. Dok je DeSantis prošle godina pokušavao obraniti mandat guvernera Floride, njegova je supruga organizirala kampanju "Mame za DeSantisa" u sklopu koje je podupirala njegove politike koje se tiču obrazovanja i prava roditelja da odlučuju o obrazovnim programima. Primjerice, DeSantis je potvrdio zakon koji nastavnicima brani da s vrtićkom djecom te osnovnoškolcima i srednjoškolcima razgovaraju o spolnim identitetima i seksualnim orijentacijama, a eliminirao je financiranje programa o raznolikosti i inkluzivnosti na javnim sveučilištima.

Casey DeSantis je u utorak na skupu u Des Moinesu u saveznoj državi Iowi okupljenima rekla da je on tu da se bori za "sve mame u SAD-u". U četvrtak je stala u obranu odluke svoga supruga da ublaži epidemiološke mjere koje su donijeti zbog pandemije koronavirusa. DeSantis je tada rekla da je njezin suprug napravio ono što je bilo potrebno da se zaštiti "ideja o Americi".

- On se ne skriva. On ne bira liniju manje otpora. On se uvijek bori za ono što ispravno - rekla je DeSantis na skupu. Okupljeni su to pozdravili osmjesima i pljeskom. Nakon što je njezin suprug napustio skup, ona je ostala kako bi pričala s okupljenima i fotografirala se s njima.

image

Pristaša Rona DeSantisa ljubi Casey DeSantis

Andrew Caballero-Reynolds/AFP

- Ostavila je dojam jako tople, jako brižne, jako pametne žene koja podržava svoga supruga - rekla je Suzanne Nelson, predsjednica jedne ženske udruge u New Hampshireu koja pruža podršku predsjedničkim kandidatima Republikanske stranke.

- Sviđa mi se ono što je rekla, mislim da bi ona mogla donijeti prevagu - dodala je Nelson.

Doug Lambert, potpredsjednik ogranka Republikanske stranke u Okrugu Belknap u New Hampshireu, rekao je da ga je impresionirala činjenica da se Casey DeSantis u svojim govorima drži politika koje se tiču djece i obitelji. Dodao je da ga je ona uvjerila da treba podržati guvernera Floride.

- Recite mi da ona nije materijal za prvu damu SAD-a. Ona je prava stvar - zaključio je Lambert.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:10