POTRAGA JOŠ TRAJE

NAJVEĆI MISTERIJ DANAŠNJICEIskusni pilot: 'Pronašao sam ga!Ovo je nestali malezijski Boeing!'

Pilot Michael Hoebel je na objekt koji nalikuje avionu naišao pretražujući bazu satelitskih snimki
 WIVB

NEW YORK - Iskusni pilot Michael Hoebel (60) uvjeren je da pronašao malezijski Boeing 777, koji je 8. ožujka misteriozno nestao s 239 putnika i članova posade.

Ovaj Njujorčanin za lokalnu televizijsku postaju WIVB tvrdi da se dao u intenzivnu potragu putem TomNoda, web stranice koja je nedugo nakon nestanka aviona otvorila poseban servis na kojemu obični korisnici interneta mogu pretraživati satelitske snimke i zabilježiti bilo što što im se čini sumnjivim. TomNod je obećao lokacije s najviše oznaka poslati istražiteljima ne bi li im eventualno olakšao posao u potrazi za avionom.

Hoebel kaže da se šokirao kada je uočio letjelicu u jednom komadu kako leži na dnu mora blizu sjeveroistočne malezijske obale, zapadno od Tajlanda. Napominje da je usporedio dimenzije objekta koji je uočio sa specifikacijama samog Boeinga 777 te je utvrdio da su identične.

'Nisam mogao doći sebi, jednostavno nisam vjerovao da ću naići na ovo', rekao je Hoebel, pokazujući reporteru WIVB-a sliku koju je našao na TomNodu. Novinar ga je pitao postoji li mogućnost da je riječ o morskom psu, na što mu je pilot uzvratio: 'To bi onda bio morski pas od 64 metra.'

TomNod, osim što korisnicima nudi mogućnost da označe lokaciju za koju vjeruju da bi mogla dati odgovor na pitanje gdje je avion, ljudima nudi i opciju da daju komentar na već postavljene oznake, odnosno da izraze slaganje ili neslaganje s vjerojatnošću da označeno mjesto uistinu krije nešto što bi moglo biti od pomoći istražiteljima. Hoebel kaže da dosad nije dobio nijedan negativan komentar.

Dodaje da se u potragu putem TomNoda dao iz altruističkih pobuda, a o svemu je pokušao obavijestiti američki Nacionalni odbor za sigurnost prometa, odnosno agenciju koja se bavi, između ostalog, i istragama avionskih nesreća. No, dosad mu nitko nije odgovorio. Na zid šutnje naišao je, kaže, i kada je pokušao kontaktirati FBI.

U međuvremenu, robotska podmornica Bluefin 21 pretražila je kompletno područje oko mjesta gdje je prije nekoliko tjedana u više navrata zabilježen signal sličan onome kojeg odašilje crna kutija. Nije otkrila ništa.

Australski premijer Tony Abbott u ponedjeljak je kazao da je broj aviona i brodova koji pretražuju površinu južnog Indijskog oceana u potrazi za olupinom Boeinga smanjen jer je i vjerojatnost da neki komad aviona toliko tjedana nakon mogućeg pada pluta na površini sve manja.

Pretraga ulazi u novu fazu, koja će se koncentrirati na češljanje dna Indijskog oceana.

Australska kompanija: Avion bi mogao biti na dnu Bengalskog zaljeva

Australska kompanija GeoResonance, koja se bavi geofizičkim istraživanjem podmorja, posebnom je opremom na dnu Bengalskog zaljeva uočila određene anomalije koje bi mogle upućivati da je malezijski Boeing završio upravo ondje, odnosno gotovo 5.000 kilometara od lokacije na kojoj se proteklih tjedana tragalo za avionom.

Na morskom su dnu identificirali kemijske elemente koji se ondje obično ne nalaze, a svi se koriste u gradnji dijelova Boeinga 777. Napravili su i dodatnu analizu te su utvrdili da tih elemenata na istom mjestu nije bilo nekoliko dana prije nestanka aviona.

U GeoResonanceu za 7News kažu da su još 10. ožujka, samo dva dana nakon nestanka aviona, krenuli s vlastitom potragom za letjelicom.

'Tehnologija koju imamo namijenjena je potrazi nuklearnih bojevih glava ili podmornica. Naša ekipa stacionarana u Ukrajini predložila je da pokušamo pronaći avion', rekao je David Pope iz GeoResonancea.

Dosad su, kaže, pročešljali čak dva milijuna četvornih kilometara, a na kraju su zastali u Benglaskom zaljevu. 'Naša je ekipa bila jako uzbuđena kada smo pronašli moguću olupinu aviona', dodaje Pope.

O svemu su obavijestili australske vlasti, koje koordiniraju potragu u južnom dijelu Indijskog oceana. Informacije su proslijedili i šefu koordinacijskog tima Angusu Houstonu, ali nitko im se zasad nije javio s povratnim informacijama.

'Ne želimo reći da je to definitivno let MH370, ali vjerujemo da je riječ o tragu koji bi trebalo slijediti', zaključio je Pope.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 06:29