UDAR HUTIJA

Najveći napad u Crvenom moru do sad, meta i britanski razarač! Bijes u Londonu: ‘Bit će posljedica‘

Huti, koje podržava Iran, kažu da je cilj njihova napada prekinuti ofenzivu na Pojas Gaze

USS Carney, arhivska fotografija

 U.s. Navy/Zuma Press/Profimedia/U.s. Navy/zuma Press/profimedia

Britanski ratni brod oborio je sedam dronova koje su borci skupine Huti lansirali u Crvenom moru. Radilo se o operaciji odvraćanja dosad najvećeg napada dronovima, piše Sky News.

Britanski ministar obrane Grant Shapps kazao je kako su dronovi išli prema komercijalnim brodovima i brodu HMS Diamond, razaraču koji je poslan iz Ujedinjenog Kraljevstva kako bi zaštitio brodski promet u regiji.

Američki borbeni zrakoplovi, zajedno sa svojim nosačem, kao i nekoliko drugih američkih ratnih brodova, također su u tom području.

Sveukupno, oboreno je 18 napadačkih dronova - dizajniranih da eksplodiraju pri udaru - koje su ispalili Hutiji iz Jemena. Također su oboreni i protubrodski krstareći i balistički projektili. Napad je počeo oko 9:15 po lokalnom vremenu, objavila je američka vojska i dodala da je ovo bio 26. napad Hutija na komercijalne brodove od 19. studenog.

Ministar Shapps je opisao akciju Ujedinjenog Kraljevstva: ‘Tijekom noći, HMS Diamond, zajedno s američkim ratnim brodovima, uspješno je odbio dosad najveći napad Hutija koje podržava Iran u Crvenom moru. Raspoređivanjem projektila i topova Sea Viper, Diamond je uništio više dronova koji su išli prema njemu i drugim komercijalnim brodovima u tom području. Diamond i posada nisu pretrpjeli nikakvu štetu.‘

‘Ujedinjeno Kraljevstvo zajedno sa saveznicima ranije je jasno dalo do znanja da su ovi napadi potpuno neprihvatljivi i ako se nastave, Hutiji će snositi posljedice. Poduzet ćemo mjere potrebne za zaštitu nevinih života i globalne ekonomije‘, kazao je Shapps.

Huti, koje podržava Iran, kažu da je cilj njihova napada prekinuti zračnu i kopnenu ofenzivu na Pojas Gaze nakon napada Hamasa 7. listopada.

Koalicija država predvođena SAD-om patrolira Crvenim morem kako bi pokušala spriječiti napade.

Organizacija United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO), koja prati napade na brodove u regiji, priopćila je da je upoznata s napadom iz jemenske luke Hodeida u utorak.

Privatna obavještajna tvrtka Ambrey rekla je da su brodovi preko radija javili da su vidjeli projektile i bespilotne letjelice, a američki ratni brodovi u tom području pozivaju ‘plovila da prođu maksimalnom brzinom‘.

Napad se dogodio uoči planiranog glasovanja u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u srijedu kojim će se zahtijevati trenutni prekid napada pobunjenika na trgovačke i komercijalne brodove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:06