EKSPLOZIVNA TEORIJA

Najveći saveznik demantira Putina: ‘Ne, te ubojice nisu krenuli prema Ukrajini. Evo gdje su zapravo išli!‘

Dok Putin nastoji Ukrajinu povezati s napadom u Moskvi, Lukašenko iznosi informacije koje, čini se, ne idu u prilog tim nastojanjima

Osumnjičeni za napad

 Olga Maltseva/Afp

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da su se teroristi koji su pobjegli nakon napada na moskovsku koncertnu dvoranu Crocus City Hall u petak okrenuli prema ukrajinskoj granici jer su "shvatili da ne mogu ući u Bjelorusiju".

Ruska Federalna služba sigurnosti (FSB) izvijestila je u subotu da je uhitila četiri osumnjičenika u ruskoj regiji Brjansk, koja graniči s Bjelorusijom i Ukrajinom.

Prema Lukašenku, bjeloruske snage sigurnosti postavile su blokade cesta, uključujući i one na ruskoj granici. "Zbog toga nije bilo načina da uđu u Bjelorusiju. Oni su to vidjeli, pa su se okrenuli i otišli prema rusko-ukrajinskoj granici", citirala je Lukašenka bjeloruska državna novinska agencija Belta, kako prenosi ruski neovisni medij Meduza.

Lukašenko je rekao i da je s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarao o zatvaranju bjeloruske granice, što je ruski predsjednik navodno tražio.

Kremlj inzistira na umiješanosti Rusije

Ova Lukašenkova izjava zvuči pomalo neobično, budući da je ruski predsjednik u istupu nakon napada - za koji je odgovornost preuzela Islamska država-Khorasan (ISIS-K) - odmah istaknuo da su počinitelji masakra, za koje Rusija tvrdi da su barem trojica iz Tadžikistana, bježali prema Ukrajini "gdje im je, prema prvim informacijama, bio pripremljen prozor za prelazak državne granice", sugerirajući tako od početka umiješanost Kijeva.

image

Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko

Alexei Nikolsky/Afp/Profimedia/Alexei Nikolsky/Afp/Profimedia

U ponedjeljak, tri dana nakon napada na trgovački centar u predgrađu Moskve, u kojem je poginulo 139 osoba, a više od 180 ih je ozlijeđeno, Putin je priznao da je napad izveo ISIS, ali i dalje je govorio o ukrajinskoj upletenosti, uz obrazloženje da su se napadači u bijegu pokušali dočepati Ukrajine.

"Važno je odgovoriti na pitanje zašto su teroristi nakon zločina pokušali otići u Ukrajinu? Tko ih je tamo čekao?", rekao je ruski predsjednik.

I dok Kijev od početka odlučno negira bilo kakvu umiješanost u napad, ruske sigurnosne službe i prokremaljski propagandisti, poput urednice državnog medija Russia Today Margarite Simonjan, nastoje Ukrajinu okriviti kao odgovornu za napad.

Ravnatelj ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) Aleksandar Bortnikov u utorak je otišao još i dalje te rekao da SAD, Velika Britanija i Ukrajina stoje iza napada na koncertnu dvoranu, izvijestila je ruska državna novinska agencija TASS, a prenio Reuters.

"Vjerujemo da su akciju pripremili radikalni islamisti a, naravno, omogućile zapadne tajne službe i da su ukrajinske tajne službe izravno uključene", rekao je Bortnikov.

Putin ignorirao američko upozorenje

Upitan o umiješanosti Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Ukrajine, Bortnikov je odgovorio: "Mislim da je to slučaj". "Ovo su općenite informacije, ali već postoje neki elementi", dodao je.

Ranije je tajnik ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev, na pitanje novinara je li Kijev ili IS orkestrirao napad, odgovorio: "Naravno da je to Ukrajina".

image

Osumnjičeni za napad

Olga Maltseva/Afp

Četvorica naoružanih muškaraca nasumično su pucala na posjetitelje prije početka rock koncerta. U nedjelju navečer izvedeni su pred sud u Moskvi i pritvoreni, a na društvenim mrežama pojavile su se brojne snimke mučenja osumnjičenih.

Washington je Moskvu upozorio na mogućnost napada u Moskvi i to na mjestu na kojem bi se mogao okupiti velik broj ljudi. U utorak, 19. ožujka, Putin je u govoru FSB-u upozorenja Zapada proglasio "otvorenom ucjenom" i "provokativnim izjavama" te "zastrašivanjem" čiji je cilj destabilizacija našeg društva".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 10:24