MONSTRUM

Najveći svjetski distributer pedofilskog sadržaja ide u zatvor: ‘On je najgori od najgorih!‘

Tužitelji su rekli da Marquesova usluga web-hostinga sadrži više od 8,5 milijuna slika materijala za iskorištavanje djece
Ilustrativna fotografija
 Prajuab Chaipimpa/Alamy/Alamy/Profimedia

Irac, kojeg je FBI opisao kao „najvećeg svjetskog distributera sadržaja koji prikazuje seksualno zlostavljanje djece”, osuđen je na 27 godina zatvora na američkom sudu.

Eric Eoin Marques, 36-godišnjak iz Dublina, upravljao je anonimnom uslugom web-hostinga koja je korištena za dijeljenje milijuna slika zlostavljanja djece, a slike su opisane kao „izuzetno nasilne”.

Irske su vlasti Marquesa, dvojnog državljanina SAD-a i Irske, izručile SAD-u u ožujku 2019. godine, a potom je priznao krivnju za urotu radi oglašavanja slika zlostavljanja djece u veljači prošle godine.

Uhićen je u svom stanu na trgu Mountjoy u Dublinu u kolovozu 2013. nakon jednogodišnje istrage u koju su bili uključeni FBI i Gardaí, odnosno, irska policija. Tužitelji su rekli da Marquesova usluga web-hostinga sadrži više od 8,5 milijuna slika materijala za iskorištavanje djece.

- Ovaj je zločin uistinu preziran - rekao je Theodore Chuang, sudac za kaznu, i dodao da je "dobra stvar za svijet" što će dugo ostati iza rešetaka. Državni ured za zaštitne usluge Garda rekao je da ta rečenica odražava štetu nanesenu djeci i "razmjere i složenost" Marquesovog poduzeća.

FBI je identificirao značajan broj djece, te ih je zatim kontaktirao i pružio potrebne usluge.

- Uobičajena je zabluda da su slike zlostavljanja djece zločin bez žrtve - poručili su iz irske policije i dodali da se slike zlostavljanja djece temelje se na ponudi i potražnji.

U irskoj su policiji naglasili da postoji jaka globalna suradnja koja radi na kaznenim djelima zlostavljanja djece, dodajući da su "uporni u svojoj odlučnosti" da pronađu uključene u Irskoj.

Prilikom izricanja presude, sudu je rečeno da se Marques planira vratiti u Irsku po izlasku iz zatvora, no bit će vraćen u irsku jurisdikciju kao visokorizični seksualni prijestupnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:19