GARI KASPAROV

Najveći velemajstor svih vremena razotkrio zajednički cilj Putina, Trumpa i europske desnice

 REUTERS

Najveći šahovski igrač svih vremena i hrvatski građanin Gari Kasparov tvrdi kako Vladimir Putin, Donald Trump i europska desnica imaju zajednički cilj - oslabiti moć Europske unije.

U svojoj najnovijoj kolumni, koju je objavio britanski The Guardian, Kasparov upozorava kako izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije - Brexit - nije samo pusta želja službenog Kremlja, već i nešto što aktivno podržava. Ruski mediji pod Putinovom kontrolom - Russia Today i Sputnik - prepuni su članaka o Brexitu (i pohvalama za Donalda Trumpa).

- Podijeli pa vladaj nije nešto novo, ali to ne znači da nije učinkovito, piše Kasparov.

- Tokom svojih 16 godina na vlasti, Putin je odradio dobar posao u biranju najslabijih, najpodatnijih pripadnika krda europskih vođa, koje bi potom koristio kao klin protiv ujedinjene Europe. Imao je Silvia Berlusconija, koji se hvalio kako je Putinov osobni odvjetnik. Imao je Gerharda Schrödera - i još uvijek ga ima kao predsjednika plinovoda Sjeverni tok, koji spaja Rusiju i Njemačku, a Schröder ga je odobrio dok je bio kancelar.

- Putin uvijek podržava najveće separatiste u europskoj politici, i nada se kako će mu vratiti uslugu glasanjem za ukidanje EU sankcija protiv Rusije.

- Europske anti-imigrantske tranke, kvazi-fašisti i ne-toliko-kvazi fašisti otvoreno obožavaju čovjeka koji je anektirao europski teritorij i nastavlja svoj vojni napad na Ukrajinu - državu koju želi kazniti jer je slijedila san pridruživanja EU, san koji bi neki u Britaniji rado napustili.

Kasparov upozorava kako bi Brexit ojačao snage koje žele dijeliti i mrziti, te kako bi to vio velik udar za vrijednosti ljudskih prava i demokracije.

- Nemam velike simpatije spram birokracije u Bruxellesu. Nitko tko je odrastao u totalitarnoj državi nikad nije vidio neki problem i pomislio kako je za rješenje potrebna još jedna razina političara i birokrata. Ipak, uovom slučaju, lijek se pokazao boljim od bolesti. Uz sve svoje nedostatke, EU je znatno bolja od ere koja joj je prethodila.

Kasparov upozorava da bi se svi trebali zabrinuti kada vide tko se najviše želi vratiti u eru prije Europske unije. - Ako tragate za najboljim potezom, najbolje je pogledati što želi Putin, i potom učiniti suprotno od toga. Na primjer, on očajnički želi da Trump postane novi predsjednik SAD-a.

Velemajstor završava svoj komentar citirajući Winstona Churchilla. - Ne možemo stati. Nema odmorišta na ovoj točci. Došli smo do mjesta na našem putovanju gdje ne može biti zaustavljanja. Moramo nastaviti. Mora biti ili svjetska anarhija, ili svjetski red.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:45