OPASNI GRADOVI

NAJVIŠE IH JE U JUŽNOJ AMERICI Ovo je 50 najopasnijih gradova na svijetu

Čak 43 od pedeset najopasnijih gradova na svijetu nalazi se u Južnoj i Središnjoj Americi, otkrivaju rezultati istraživanja objavljeni u utorak. Najviše opasnih gradova nalazi se u Brazilu, njih 19.

Na čelu neslavne liste nalazi se San Pedro Sula (Honduras), drugi je Caracas (Venezuela), a na trećem mjestu nekoć je slavno ljetovalište – meksički Acapulco.

San Pedro Sula je grad od 750.000 stanovnika. U svjetskoj prijestolnici zločina lani je ubijeno 1.317 osoba ili jedan ubijeni na svaka 584 stanovnika.

'Neki su se ljudi navikli na to, ali neki živu u neprestanoj traumi', kaže Orlin Castro, novinar iz San Pedro Sule.

'Zamislite to - na svakom poprištu zločine obično se nađu i djeca koja sve to gledaju. Dok navrše 13 godina to ih više uopće ne pogađa i zato im je sve lakše povući okidač.'

Listu su sedmu godinu zaredom sastavili pravni stručnjaci Gradskog vijeća za javnu sigurnost i kazneno pravo iz Mexico Cityja. Položaj gradova određuje stopa ubojstava na 100.000 stanovnika, s tim da u konkurenciju ulaze isključivo gradovi s više od 300.000 žitelja.

Predsjednik vijeća José Antonio Ortega Sánchez posebno upozorava na sve više brazilskih gradova na listi. Lani ih je bilo 16, a ove godine Brazilci se mogu 'pohvaliti' s 19 takvih gradova.

'Ukoliko se brazilske vlasti uskoro ne probude i ne suoče s porastom kriminala te ne smanje nivo korupcije… onda je pred njima vrlo ozbiljan problem', izjavio je Ortega Sanchez.

Pozitivno po Brazilce je to što na listi nema Rio de Janeira i Sao Paula – dva najveća grada u toj zemlji. Održavanje Svjetskog nogometnog prvenstva te ogroman broj policajaca na ulicama doveli su do relativnog mira na ulicama dva velegrada.

No, u preostalim brazilskim gradovima sve je samo ne mirno. Od 19 brazilskih gradova koliko ih je na listi, po broju ubojstava prednjače Manaus (33), Porto Alegre (37), Aracaju (39), Belo Horizonte (42), Curitiba (44) i Macapá (46).

Meksiko ima deset gradova na listi, Kolumbija pet, Venezuela i SAD po četiri, tri su u Južnoj Africi, dva u Hondurasu, a po jedan u Salvadoru, Gvatemali i Jamajci.

Zanimljivo, na neslavnoj listi nema niti jednog europskog i azijskog grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 22:31