RATNI SUKOB U AFRICI

Najviši američki general telefonski razgovarao sa zapovjednikom sudanske vojske, cure detalji

"Dvojica generala razgovarali su o sigurnosti Amerikanaca i razvoju situacije u Sudanu"

Mark Milley

 Andre Pain/Afp

Najviši američki general telefonski je razgovarao o sigurnosti Amerikanaca u Sudanu sa zapovjednikom sudanske vojske, generalom Abdelom Fattahom al-Burhanom, rekao je u petak Pentagon, dok su iz britanske vlade priopćili o "razboritom planiranju" za Sudan.

Razgovori američkog i sudanskog generala o sigurnosti Amerikanaca u Sudanu odvijali su se dok Washington razmatra moguću evakuaciju veleposlanstva usred borbi u glavnom gradu Sudana.

"Dvojica generala razgovarali su o sigurnosti Amerikanaca i razvoju situacije u Sudanu", stoji u priopćenju ureda generala Marka Milleya, koji je predsjednik Združenog stožera.

Snage kojima su zapovijedala dvojica prethodno savezničkih čelnika sudanskog vladajućeg vijeća počele su nasilnu borbu za vlast prošlog vikenda.

Stotine ljudi je do sada umrlo u tom sukobu, a nacija ovisna o pomoći u hrani dovedena je u ono što Ujedinjeni narodi (UN) nazivaju "humanitarnom katastrofom".

London: "Razborito planiranje" za Sudan

Britanska vlada priopćila je u petak da je njezino ministarstvo obrane uključeno u "razborito planiranje" u vezi s trenutnim sukobom u Sudanu, a nakon izvješća da su britanski vojnici i zrakoplovi stavljeni u pripravnost za evakuaciju osoblja veleposlanstva i civila u toj zemlji ako bude potrebno.

Sudanska vojska ranije je priopćila da je pristala na trodnevno primirje koje počinje u petak, kako bi se omogućilo ljudima da proslave muslimanski praznik Eid Al-Fitr nakon gotovo tjedan dana borbi između njezinih trupa i suparničkih paravojnih snaga.

Britanija je rekla da koordinira s međunarodnim partnerima kako bi pružila konzularnu pomoć britanskim državljanima i podržala diplomatsko osoblje.

Ranije u petak, britanski premijer Rishi Sunak razgovarao je s predsjednikom Džibutija o sigurnosnoj situaciji u Sudanu i kako zaštititi svoje državljane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:19