OTVORIO DUŠU

Najzloglasniji zatvorenik na svijetu: ‘Reći ću vam zašto me nakon 50 godina morate pustiti na slobodu!‘

Bronson, koji čeka odluku o puštanju, otkrio je priče o životu iza rešetaka. Ima tu slavnih, seksa i nasilja

Tom Hardy u filmu Bronson

 Image Capital Pictures/Film Stills/Profimedia

Charles Bronson (70), najozloglašeniji i jedan od najdugovječnijih zatvorenika u Velikoj Britaniji, još uvijek ne zna hoće li mu vlasti dopustiti izlazak iz zatvora na uvjetnu slobodu. Vjerojatnost da će se to dogoditi nakon gotovo 50 godina iza rešetaka, nemoguće je procijeniti. Jer, on je izniman, jedinstven slučaj.

Na prvom svjedočenju su se pojavili stručnjaci, djelatnici zatvora, žrtve, pa i prijatelji. Bila je tu čak i njegova posljednja (i već bivša) djevojka Gemma Fernandez, koju je upoznao dopisno, a nakon što je planula ljubav počela ga je posjećivati u zatvoru.

Mnogi od sudionika saslušanja smatraju da se Bronson neće moći snaći na slobodi, da se svijet previše promijenio otkako je on u zatvoru. Drugi tvrde da on boluje od PTSP-ja i mora na slobodu, da je njegov ostanak u zatvoru besmislen. Treći govore da nije dokazao da se kaje zbog svojih zlodjela, četvrti da se promijenio i da definitivno treba biti pušten.

image

Bronsonovi zagovornici traže slobodu za njega

Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia

Sam Bronson je sve do nedavno govorio da je nepopravljiv. Tijekom tih pet desetljeća boravka na raznim lokacijama britanskog zatvorskog sustava, napao je više od 20 zatvorskih čuvara i drugih zatvorenika, uzimao taoce, prijetio, uništavao imovinu... Sada kaže da se promijenio i želi slobodu.

Umjetnost iza rešetaka

Ukratko, taj 70-godišnjak trenutno je velika tema na Otoku, svi imaju nešto za reći o njemu, od psihijatara do policajaca i slučajnih prolaznika. I, nepobitno je da je silno zanimljiv lik s uvijek novim detaljima i pričama.

The Mirror je sada došao do snimki na kojima Bronson prepričava niz događaja iz svojeg polustoljetnog zatvorskog života - od susreta s glumcem Tomom Hardyjem i svojih seksualnih maštarija, do nogometa i brutalnosti s kojom se susreo iza rešetaka. Sve je to, tijekom dvije godine, zabilježio Steve Wraith, glumac i autor podcasta o stvarnim zločinima. Njegovo prijateljstvo s Bronsonom traje 20 godina.

Bronson se, inače, danas predstavlja kao Charles Arthur Salvador. Nazvao se po svojem umjetničkom heroju Salvadoru Daliju, koji ga je nadahnuo da i sam postane umjetnik i slikajući krati zatvorske dane.

- Otvorio mi je dušu i ispričao sve o svojem životu. Ponekad je bilo smiješno, ponekad zastrašujuće - izjavio je Wraith koji je ina svojem YouTube kanalu objavljivao priloge o Bronsonu - Učinio je to jer je znao da se bliži vrijeme kada će moći tražiti pomilovanje i želio je iskoristiti priliku da pokaže svijetu kakav je Charles Salvador danas, kakav je doista. Bio sam sretan što mu mogu pomoći. Mislim da je vrijeme da izađe iz zatvora.

Glumca Toma Hardyja zatvorenik Bronson je upoznao 2008. godine, kada se ovaj pripremao za ulogu u filmu "Bronson" koji se djelomično zasniva na robijaševu životu. Tri susreta su se dogodila u zatvoru Wakefield, a tijekom razgovora Bronson je sjedio "u kavezu".

image

Tom Hardy u filmu Bronson

Image Capital Pictures/Film Stills/Profimedia/

- Prvi put me posjetio nakon što je glumio Billa Sykesa u "Oliveru". Došao je s producentom Dannyjem Hansfordom i nije imao valjda više od 70 kilograma. Kada je ušao u prostoriju rekao sam: "Je..š mi sve, Tom, ne mogu vjerovati kako izgledaš? Nema te!". Odgovorio je da ne brinem o tome, da će imati trenera i da će ojačati za koji mjesec. Kada me došao vidjeti drugi put bio je veći od mene. Golem. Kroz rešetke sam popipao njegove ruke i ramena. Mišići su mu bili tvrdi kao beton - rekao je Bronson i dodao - Nakon trećeg posjeta iz uprave su mi rekli da je gotovo, jer su mislili da nešto mutimo. Nisu normalni.

Nogomet i Doc Martens čizme

Otkrio je i da Hardy nije bio prvi slavni glumac koji ga je trebao igrati u filmu. - Trebao me glumiti Jason Statham, no tražio je previše love. I mislim da ne postoji nitko na svijetu tko bi bolje napravio posao od Toma. Mislim da bi on trebao biti sljedeći James Bond - izjavio je.

image

Crtež Charlesa Bronsona na salušanju prije nekoliko dana

Julia Quenzler/Swns/Swns/Profimedia/Julia Quenzler/swns/swns/profimedia

Zatvorenik iza kojeg su čak tri braka, a dva od toga sklopljena u zatvoru, ima i dva sina s dvije žene (danas 51-godišnjaka), a imao je i nekoliko djevojaka. A zainteresiranih ima još. Na jednoj od snimaka otkrio je kako će, kada izađe, posuditi od Davea Courtneya njegov "muzej seksa". Courtney je još jedan živopisan lik iz Engleske, samoprozvani (bivši) gangster koji je izgradio velebnu vilu i hvalio se kako u njoj ima noćni klub i tamnicu za seks.

- Znaš, seksat ću se s dvije ženske. I sve ću to snimiti. Kažem ti... - rekao je Bronson Wraithu kroz smijeh.

A Big Brother je spomenuo govoreći kako bi volio biti reality zvijezda.

- Probao bih to, naravno...Slušaj, ušao bih u taj Big Brother iz zaje......e, a onda bih tamo uzeo nekog za taoca. Na kraju bih se popeo na krov i razbio cijelo to jeb..o mjesto. Jel‘ znaš onu ispovjedaonicu? E, otišao bih tamo i posrao se. Nakon mene bi zabranili cijeli taj je...i program! - opisao je na snimci.

Među nevjerojatne priče koje je Bronson ispričao spada i ona u kojoj je dao tri gola tijekom zatvorskog nogometnog susreta. Bilo je to u zatvoru Full Suttom, kasnih 1980-ih. Na terenu su se ogledale momčadi kriminalaca iz Londona i Liverpoola. Za London su igrali i Eddie Richardson, jedan od najpoznatijih kriminalaca u gradu tijekom 1960-ih, te Vic Dark, zloglasni kršitelj zakona koji je proveo 21 godinu iza rešetaka. A Charles nije imao nikakve druge obuće osim Doc Martens čizama.

- Igra je krenula, ja sam postigao tri gola. Kasnije su mi rekli da sam to napravio zato što me se nitko nije usudio zaustavljati. No, ja mislim da su golovi bili odlični - rekao je na traci. Ne znam je li to istina, ali jedan mi je stari čuvar rekao kako u zatvoru još negdje imaju video-snimku utakmice.

Pjevanje na krovu

Na snimkama Bronson govorio i o brutalnosti koju je doživio tijekom godina u zatvoru, s čim mnogi povezuju izjavu jednog psihologa koji je na saslušanju za otpust rekao kako smatra da Bronson također pati od PTSP-ja. Najslikovitija priča o njegovim ekscesima u zatvorima je o tome kako se 1985. godine iz protesta popeo na krov zatvora i tamo proveo gotovo tjedan dana.

- To je bilo u zatvoru Walton u Liverpoolu. Bilo je ljeto i sjećam se da sam pjevao pjesmu najvećeg američkog rockera "Born In The USA". Pjevao sam na krovu. A ekipa je dolje iz ćelija vikala da začepim. Zvao sam ih da pjevaju sa mnom i pridobio ih na kraju. Slali su mi na krov boce soka, čokoladice... Vjerovao ili ne, imao sam i tranzistor - prepričao je te dodao kako je zaprijetio upravi kako će prvog stražara koji mu se pokuša približiti zgrabiti i s njim se baciti.

- Bila je to visina petog kata. Nitko mi nije prišao. Znali su da ću napraviti to što govorim - rekao je Bronson u čijim pričama ulogu često igra izmet: - Onda sam razbio staklo svjetlarnika, skinuo hlače i gaće i posrao se kroz tu rupu. Kada je drek udario o tlo raspao se i pošpricao deset ljudi dolje.

image

Chrles Bronson sredinom 2000-ih

-/Swns/Profimedia/-/swns/profimedia

Nije to bio prvi (ni zadnji) njegov protest na krovovima zatvora koje je nemilosrdno oštećivao i izazivao velike troškove. Zatvorske vlasti u takvim su situacijama često zvale njegove roditelje. Te 1985. godine doveli su njegovu majku.

- Rekla mi je: "Siđi sine, dosta si bio gore.", a ja sam samo rekao: "Mama!". Na to je rekla nek‘ pustim sve i dođem da popijemo čaj. Pa sam se spustio i popio čaj. Čim je otišla doživio sam najveće maltretiranje u životu - ispričao je.

Rekao je i kako su ga u drugom zatvoru usred noći, potpuno golog, izvukli iz kreveta.

- Odvukli su me na stubište, bilo je tamo desetak čuvara i nekoliko čuvara sa psima. Pokazali su mi cijev na stropu s koje je visjela omča. I rekli su mi, pamtim od riječi do riječi: "Ako napadneš i jednog od naših čuvara, završit ćeš tamo!". Onda su me bacili natrag u ćeliju. Znaš što sam napravio kada su ujutro otvorili vrata? Bacio sam na njih punu posudu dreka. Znao sam da će me morati odvesti kod šefa, što mi je i bio cilj. Rekao sam mu da sam to napravio jer su mi prijetili da će me objesiti, ubiti i samo sam ovako mogao doći do njega - prepričao je Bronson, koji je upravitelju rekao:"Govorim vam to da znate ako mi se išta dogodi u ovom je...om zatvoru, to je vama na dušu".

Prijetnje, pljačke, uzimanje talaca

Bronsona su odavno nazvali jednim od najnasilnijih prekršitelja zakona u Ujedinjenom kraljevstvu. Od 21. godine života, većinu je vremena proveo u samicama ili na posebnim odjelima.

Prvi put je završio iza rešetaka 1974. godine, kada je dobio sedam godina za pljačku, nasilnu provalu, napad s namjerom pljačke te posjedovanje vatrenog oružja. Zatim je, 1975., 1978. i 1985., nakupio nove kazne, pa je iz zatvora izašao kao 34-godišnjak. Samo 69 dana kasnije, 1987. godine, bio je ponovno u zatvoru jer je dobio sedam godina za pljačku draguljarnice.

Slično je bilo i kada je izišao 1992. godine - nekoliko tjedana kasnije uhićen je i dobio osam godina zatvora, ovaj put zbog planiranja pljačke. Od tada do danas, kazna mu je stalno produljivana i to zbog nasilnih zločina počinjenih u zatvorima - ucjena, uzimanje drugih zatvorenika i zaposlenika za taoce, tučnjava, prijetnji...

Mogućnost doživotnog zatvora visi nad njim od 1999. godine, kada je uzeo za taoca profesora umjetnosti Phila Danielsona, koji je radio sa zatvorenicima u zatvoru Hull i držao ga zavezanog 44 sata, udarajući ga i prijeteći mu kopljem. Radilo se o takozvanoj diskrecijskoj kazni, s minimumom od četiri godine strogog zatvora, ali i mogućnošću da bude doživotna.

image

Charles Bronson snimljen u tjednima slobode 1992. godine

Pa/pa Images/profimedia

Danielson je pristao sudjelovati u dvodijelnom dokumentarcu "Bronson: Fit to be Free?", koji je snimio Channel 4, a premijerno je prikazan krajem veljače ove godine. Razgovarali su s njegovim žrtvama, ali i bliskim ljudima. Phil Danielson, kojem se nakon zločina život potpuno promijenio, rekao je kako Bronsonu ne može oprostiti, ali s druge strane i s obzirom na duljinu kazni koje je ovaj odslužio, misli da je pravda zadovoljena. "Možda je vrijeme da ga puste", rekao je.

Posljednji put Bronsonu je kazna produljena za tri godine, 2014., kada je napao šefa zatvora u kojem je tada bio. A već godinama koristi sve prilike da izađe na slobodu uvjetno ili da ishodi pomilovanje.

Kad su ga pitali osjeća li grižnju savjesti zbog svojih zločina, odgovorio je negativno. Bio je to njegov život i zaslužio je biti iza brave.

- Imam užasnu, gadnu, opaku, nasilnu prošlost. Ali nikad nikoga nisam ubio, nikad nisam povrijedio ženu ili dijete. Usredotočen sam i smiren, zapravo mogu namirisati i osjetiti slobodu kao nikad u životu - izjavio je zatvorski veteran kada se počelo pričati o novoj prilici za slobodu ove godine. I na Wrathovim snimkama je pričao o tome:

- Ako ovaj put ne budem pušten, znam da će biti pobune i protesta. Osobno, ne mogu napraviti ništa više nego što sam napravio u proteklih pet godina da do toga dođe. A oni ne mogu tvrditi da postoji opasnost da, ako izađem, ubijem nekog. Koga bih ja to trebao ubiti? Neću s tim početi kao 70-godišnjak, dovraga... Sve je to suludo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2023 07:44