‘NEPRIMJERENA VEZA‘

Nakon 20 godina razotkrivena Gatesova afera, to je i razlog zašto je napustio upravni odbor Microsofta!?

Gates i dotična su bili u New Yorku na poslovnom putovanju, kad ju je, navodno, pitao: ‘Želim te vidjeti. Hoćeš li večerati sa mnom?‘
Bill Gates
 Kamerapress/face To Face/Face To Face/Profimedia

Osnivač Microsofta Bill Gates imao je 'neprimjerenu' seksualnu vezu sa ženskom osobom 2000. godine i dao je ostavku dok je tu vezu istraživao upravni odbor tvrtke, piše Wall Street Journal.

Afera je izašla na vidjelo nakon što je zaposlenik Microsofta 2019. godine upravnom odboru napisao pojedinosti o aferi i navodno zatražio da Gatesova otuđena supruga Melinda Gates (56) pročita to pismo.

Gates (65) je iznenada napustio upravu u ožujku 2020. dok je istraga još bila u tijeku.

Odbor Microsofta odlučio je da Gates treba odstupiti nakon što je veza ocijenjena 'neprikladnom'.

Gates je isti dan napustio upravu Berkshire Hathawaya.

Istog dana kada je Gates napustio Microsoft, također je objavio da se povukao sa svoje pozicije u upravi Berkshire Hathawaya, koju je vodio njegov prijatelj Warren Buffet.

U priopćenju za medije, tehnološki mogul rekao je da će i dalje služiti kao tehnički savjetnik izvršnog direktora Satye Nadelle.

Glasnogovornik Microsofta rekao je: 'Microsoft je u drugoj polovici 2019. godine bio zabrinut da će Bill Gates 2000. godine pokušati uspostaviti prisan odnos sa zaposlenicom tvrtke. Odbor je uz pomoć vanjskog odvjetničkog ureda pokrenuo temeljitu istragu. Tijekom istrage, Microsoft je pružio podršku zaposleniku koji je izrazio zabrinutost.'

Glasnogovornica Billa Gatesa rekla je da njegova odluka da napusti upravni odbor nema nikakve veze s tom aferom.

'Postojala je afera prije gotovo 20 godina koja je završila dogovorom.'

Glasnogovornica je rekla da Gatesova 'odluka o odlasku iz uprave nije ni na koji način povezana s ovom stvari. Zapravo je rekao da želi više vremena posvetiti svojem filantropskom radu koji je započeo nekoliko godina ranije.'

Otkriće Gatesove izvanbračne afere, prvi put kad je priznao da vara svoju otuđenu suprugu, stiglo je nekoliko sati nakon dva zasebna izvještaja o nenadanom raskidu njihova braka.

New York Times otkrio je kako je Gates pozvao dvije žene koje su radile u Microsoftu i njegovoj filantropskoj zakladi da izađu s njim na spoj dok je još bio u braku s Melindom.

Melinda, koja se sada predstavlja kao Melinda French Gates, također je bila uznemirena zbog načina na koji su tretirane optužbe za seksualno uznemiravanje protiv Michaela Larsona, jednog od Gatesovih ključnih suradnika i upravitelja njegovog osobnog bogatstva.

U međuvremenu, Daily Beast je otkrio da je Gates zatražio bračni savjet od osuđenog pedofila Jeffreyja Epsteina tijekom desetak sastanaka u njegovoj kući na Manhattanu, vrijednoj 77 milijuna dolara, između 2011. i 2014. godine - što je daleko više susreta nego što se ranije mislilo.

Gates je Epsteinu rekao da je njegov brak s Melindom 'toksičan', što je, prema izvještajima, obojici muškaraca bilo smiješno.

Gates je predložio Epsteinu da se uključi u filantropsku organizaciju i time 'popravi sliku o sebi' nakon presude iz 2008. godine zbog navođenja maloljetnice na prostituciju, prema navodima osobe koja je prisustvovala sastancima.

Gatesov posjet Epsteinovoj 'jazbini' bio je bijeg iz nesretnog braka, prema izvoru, koji je rekao da su si bogataši međusobno 'bili vrlo bliski'.

Bill i Melinda Gates, jedan od najbogatijih svjetskih parova sa bogatstvom od 130 milijardi dolara, ovog su mjeseca najavili da se razvode, a Melinda je rekla da je brak 'nepovratno slomljen'.

Times je izvijestio da je Gates 2006. godine pitao zaposlenicu Microsofta da izađe s njima na spoj nakon što ju je gledao tijekom jedne prezentacije.

'Ako vam je ovo neugodno, pretvarajte se da se to nikada nije dogodilo', Gates je nakon toga napisao zaposlenici u e-mailu.

Žena je poslušala njegov savjet i Gatesov pokušaj nije se pretvorio u bilo što fizičko.

Nekoliko godina kasnije, Gates je pozvao na spoj i zaposlenicu u Zakladi Billa i Melinde Gates.

Par je bio u New Yorku na radnom putovanju, kad joj je rekao: 'Želim te vidjeti. Hoćeš li večerati sa mnom?'

Žena je za Times rekla da joj je zbog toga bilo neugodno, ali samo se nasmijala.

U izvješću se navodi i kako se ne očekuje da će dotične žene pretrpjeti profesionalne posljedice zbog toga što su odbile Gatesa.

Nije jasno je li Melinda Gates, koja je Billa upoznala u Microsoftu krajem 1980-ih, bila svjesna udvaranja svog supruga drugim ženama.

Melinda je također reagirala nakon što je Michael Larsen, čovjek koji je nadzirao ogromno širenje Gatesovog osobnog bogatstva kroz investicijsko vozilo Cascade Investment, optužen za seksualno uznemiravanje.

2017. godine jedna osoba je napisala Billu i Melindi pismo u kojem se žali kako je Larson uznemiravao žensko osoblje u trgovini biciklima koji je dio tvrtke Rally Capital u vlasništvu bivšeg bračnog para.

Žena je postigla nagodbu 2018. godine, potpisavši sporazum o neotkrivanju podataka i primivši isplatu.

Međutim, Melinda nije bila zadovoljna ishodom i naredila je neovisnu istragu.

Prema New York Timesu, Larson je poslan na dopust tijekom istrage, ali je vraćen na posao i još uvijek vodi Cascade Investments.

Čini se da su prekretnica bila otkrića o Gatesovim bliskim vezama s Jeffreyem Epsteinom, koji su iznenadili Melindu kad su prvi put prijavljeni u listopadu 2019.

Njihovo prijateljstvo započelo je 2011. godine, tri godine nakon što se Epstein izjasnio krivim za poticanje maloljetnice na prostituciju.

Daily Beast izvijestio je u nedjelju da se par bogataša susreo 'na desetke puta' u Epsteinovoj kući na Manhattanu, na Upper East Side, vrijednoj 77 milijuna dolara, između 2011. i 2014. - daleko više nego što je ranije bilo poznato.

Par je razgovarao o znanosti i filantropiji, kao i šalio se i tračao ostale u atmosferi 'muškog kluba', tvrdi Daily Beast.

Melinda Gates upozorila je supruga Billa na bilo kakav daljnji kontakt s Jeffreyem Epsteinom nakon što je par imao neugodan sastanak s osuđenim seksualnim prijestupnikom 2013. godine.

Melinda je bila 'bijesna' na Billovu vezu s Epsteinom nakon što je par posjetio njegovu kuću u rujnu 2013.

Sastanak se pokazao prekretnicom u Billovoj vezi s Epsteinom, nakon što je Melinda kazala kako joj je neugodno zbog seksualnog prijestupnika i rekla da ne želi imati ništa s njim, rekli su izvori.

Gates i Epstein postali su prijatelji 2011. godine kada je Epstein uplatio sredstva u zakladu Gates i JP Morgan.

Kad su se upoznali, Epstein je već proveo godinu dana u zatvoru zbog organiziranja maloljetničke prostitucije, ali članovi visokog njujorškog društva dočekali su ga raširenih ruku.

Nakon njihovog prvog sastanka, Gates je poslao e-mail kolegama rekavši o Epsteinu: 'Njegov je životni stil vrlo različit od mog i intrigantan, iako meni ne bi odgovarao.'

Glasnogovornica Billa Gatesa rekla je da 'karakterizacija njegovih sastanaka s Epsteinom i drugima, prema kojoj su razgovarali samo o filantropiji, nije točna'.

'Slično tome, svaka tvrdnja da je Gates omalovažavajuće govorio o svom braku ili Melindi je lažna.'

Istog mjeseca 2019. godine kada je New York Times objavio detalje Gatesova prijateljstva s Epsteinom, Melinda je započela savjetovanje s odvjetnicima za razvode, što je kulminiralo ovog mjeseca objavom da je njihov 27-godišnji brak gotov.

Bill je već bio milijarder kad se oženio Melindom početkom 1990-ih. Osnovao je Microsoft 1975. godine, a najmlađi svjetski milijarder postao je 1987. u dobi od 31 godine. Iste je godine upoznao Melindu kad se ona zaposlila u tvrtki u kojoj je on bio izvršni direktor.

Gatesova glasnogovornica Bridgitt Arnold porekla je da je Gates maltretirao zaposlenike.

U intervjuu za DailyMail.com, Gatesov biograf James Wallace otkrio je kako je Gates u svojim mladim danima organizirao zabave sa striptizetama.

'Mnogi Microsoftovi pokrateči u ono su vrijeme bili mladi dečki u majicama zamrljanim pizzom koji su po dva ilio tri dana bez prekida radili na softverskom kodu', rekao je bivši istraživački novinar Seattla Post-Intelligencer.

'Nakon toga bi priredili prilično divlje zabave, odlazili po striptizete u Seattlu i odvodili ih u Billov dom', kazao je.

'Gates tada nije bio dječak iz crkvenog zbora, nije bio tek mali računalni štreber. Tada je doista imao život.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:28