KRIZNO ŽARIŠTE

NAKON 22 GODINE IZNENADA NA ISTOM MJESTU OPET PLANUO RAT Žestoke bitke, srušen helikopter, 30 mrtvih, Putin: 'Hitno prekinite vatru'

An Azeri helps his compatriot, injured during the recent fighting with Armenians, to get the helicopter in the town of Fizully (20 mk. from Iran border) August 7. About 12 percent of Azerbaijan's territories, including Nagorno-Karabakh, is under Armenian occupation - RTXEXWU
 © STR New / Reuters

Dvanaest azerbajdžanskih vojnika je ubijeno u neuobičajeno žestokim sukobima u Nagorno Karabahu i armenske snage su srušile helikopter u toj separatističkoj regiji oko koje se spore dvije zemlje, priopćio je u subotu Baku.

"Dvanaest azerbajdžanskih vojnika je ubijeno u sukobima i armenske snage su srušile helikopter", navodi se u priopćenju azerbajdžanskog ministarstva obrane. Dodaje se da je azerbajdžanska vojska povratila kontrolu nad "dva strateška brda i jednim selom" u Nagorno Karabahu.

Armenski predsjednik Serzh Sargsyan je u izjavi za televiziju rekao da je s njihove strane ubijeno 18 vojnika i oko 35 ranjeno, ne preciziravši jesu li ti vojnici pripadali redovnoj armenskoj vojsci ili vojsci Nagorno Karabaha, koju Erevan podržava, javila je agencija France Presse.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je u subotu na hitni prekid vatre između Armenaca i Azerbajdžanaca na granici Nagorno Karabaha, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ruskim novinskim agencijama.

"Predsjednik Putin pozvao je dvije strane da hitno prekinu vatru i pokažu suzdržanost kako bi se izbjegle nove žrtve", rekao je Peskov nakon što je došlo do neuobičajeno intenzivnih borbi u noći na subotu između azerbajdžanskih i armenskih snaga na granici Nagorno Karabaha.

Po Armencima, Azerbajdžan je u petak navečer pokrenuo napad na granici Nagorno Karabaha s tenkovima, topništvom i helikopterima. Azerbajdžan kaže da je samo odgovorio na napad s armenske strane.Armenija kaže da je u napadima poginuo jedan 12-ogodišnji dječak.

Nagorno Karabah je regija smještena u Azerbajdžanu a u vrijeme Sovjetskog Saveza bila je uglavnom naseljena Armencima. Početkom 90-tih armenski separatisti uspjeli su preuzeti kontrolu nad tim područjem u ratu u kojem je poginulo 30.000 ljudi. Rat je završen primirjem 1994. Stotine tisuća izbjeglica, uglavnom Azerbajdžanaca pobjeglo je iz regije koju su preuzeli armenski separatisti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:33