simbolični iskorak

Nakon 26 godina prvi se put sastali gradonačelnici Banje Luke i Sarajeva: ‘Došla su nova vremena‘

Stanivuković je najavio kako će kao rezultat prvoga sastanka Sarajevo i Banja Luka izgraditi dvije identične česme u znak prijateljstva
Benjamina Karić i Draško Stanivuković
 Draško Stanivuković/facebook

Čelni ljudi Banje Luke i Sarajeva susreli su se u utorak službeno prvi put 26 godina otkako je završen rat u Bosni i Hercegovini, čineći na taj način simbolični iskorak u odnosima dva najveća grada i dvije zajednice, Srba i Bošnjaka.

Dvoje gradonačelnika izabranih na lokalnim izborima u listopadu prošle godine Draško Stanivuković koji je na čelu Banje Luke porazio kandidata SNSD-a Milorada Dodika, te Benjamina Karić, koja je u Sarajevu naslijedila gradonačelnika SDA Bakira Izetbegovića, razgovarali su u Banjoj Luci o projektima i zajedničkoj suradnji.

"Kada kažem da se dva i pol desetljeća čekao susret dva gradonačelnika gradova koji su udaljeni tri sata vožnje, onda je logično da sam ponosan da sam domaćin jednog takvog ljudskog susreta", rekao je Draško Stanivuković.

Pritom je ocijenio kako su građani Banje Luke i Sarajeva birali nove ljude kako bi donijeli nova vremena.

"Nova vremena su došla, a prijateljstvo je imperativ", dodao je Stanivuković, koji je poznat kao oštar kritičar vladajućeg SNSD-a Milorada Dodika.

Najavio je kako će kao rezultat prvoga sastanka Sarajevo i Banja Luka izgraditi dvije identične česme u znak prijateljstva.

Benjamina Karić koja je na čelo Sarajeva izabrana nakon što je kandidaturu povukao jedan od najuglednijih političara u BiH Bogić Bogićević, rekla je kako susretom s gradonačelnikom Banje Luke želi otvoriti novu stranicu u odnosima.

"Mi smo predstavnici mlade generacije političara koji žele gledati naprijed, koji bez obzira na različite stavove žele surađivati. Mi želimo pokazati da možemo drukčije od dosadašnje 30-godišnje politike koju gradonačelnik Stanivuković i ja nismo kreirali", izjavila je gradonačelnica Sarajeva.

Pritom je pozvala gradonačelnika Banje Luke, koji je i glavni grad entiteta Republike Srpske, u uzvratni posjet Sarajevu, koji je glavni grad BiH, ali i entiteta Federacije BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2023 05:26