PAO GAZDA COSE NOSTRE

Nakon 30 godina uhićen šef sicilijanske mafije, cure detalji hapšenja u klinici u Palermu!

Matteo Messina Denaro (60) uhićen je u privatnoj klinici u Palermu

Matteo Messina Denaro

 /Carabinieri

U Italiji je uhićen sicilijanski mafijaški šef Matteo Messina Denaro (60) koji je 30 godina bio u bijegu.

Istragu koja je dovela do uhićenja šefa Cose Nostre koordinirali su tužitelj iz Palerma Maurizio de Lucia i zamjenik tužitelja Paolo Guido, doznaje agencija ANSA.

Prema dostupnim informacijama, Messina je uhićen u privatnoj klinici u Palermu, javlja RAI News. Prema informacijama talijanskih istražitelja, koji za mafijaškim bjeguncem tragaju puna tri desetljeća, kad je došao na redovni pregled koji nekoliko puta godišnje obavlja zbog zdravstvenih tegoba, ništa nije prepušteno slučaju.

Među bolničko osoblje carabinieri su se neprimjetno infiltrirali kako, kad dođe vrijeme za početak akcije i uhićenje, nitko ne bi nastradao. Prema pisanju talijanskih medija, bilo ih je najmanje 20-ak, a prilikom samog čina uhićenja 60-godišnji Matteo Messina Denaro nije se opirao. Nitko od drugih pacijenata tijekom ove akcije nije bio životno ugrožen.

Messina je osuđen u odsutnosti na doživotni zatvor za svoju ulogu u ubojstvu antimafijaških tužitelja Giovannija Falconea i Paola Borsellina 1992. godine.

Prijeti mu i doživotna kazna zbog sudjelovanja u bombaškim napadima u Firenci, Rimu i Milanu 1993. u kojima je ubijeno 10 ljudi.

Vijest o uhićenju pozdravila je talijanska premijer Giorgia Meloni kao "veliku pobjedu države koja pokazuje da se ona nikada ne predaje u suočavanju s mafijom".

Policija je u rujnu 2022. navela da je Denaro još uvijek mogao naređivati i upravljati mafijom u području oko zapadnog sicilijanskog grada Trapanija, njegovog regionalnog uporišta, unatoč dugom bijegu.

Matteo Messina Denaro (60), smatra se nasljednikom povijesnih vođa Cose Nostre, a to su bili Toto Riina i Bernardo Provenzano koji su umrli u zatvoru 2016. te 2017.

"Nakon 30 godina bijega, ‘superboss‘ Matteo Messina Denaro uhićen je. Zahvaljujem muškarcima i ženama u državi koji nisu nikada odustali i potvrdili su pravilo da će prije ili kasnije veliki kriminalci u bijegu biti uhićeni", napisao je na aplikaciji whatspp ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini.

Na popisu ministarstva unutarnjih spolova, Matteo Messina Denaro, rođen 1962. blizu Trapanija na Siciliji, zauzimao je prvo mjesto među šest najtraženijih kriminalaca i godinama su stotine policajaca i karabinjera sudjelovale u potrazi za njim.

Od 2000-ih godina, talijanska policija provodila je brojna uhićenja i plijenila imovinu Denaru bliskih osoba, u strategiji kojom ga je nastojala izolirati no rezultate je trebalo čekati gotovo 20 godina, jer toliko je njegova mreža podrške bila velika, piše agencija AFP.

Forbes je Messinu 2010. godine uvrstio među deset najopasnijih bjegunaca na svijetu, a ispred njega tada je bio samo Osama bin Laden.

Opisuju ga kao "krvoločnog ženskara koji je spreman ubiti bilo koga tko mu se nađe na putu". Svojevremeno se hvalio da bi mogao "napuniti groblje ljudima koje je smaknuo tijekom života".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 23:29