ISTRAGA SE ZATVARA

NAKON 34 GODINE RAZRIJEŠEN JE MISTERIJ UBOJSTVA OLOFA PALMEA? Švedski tužitelji: 'Vjerujemo da znamo tko je ubio našeg bivšeg premijera'

Olof Palme
 Anders HOLMSTROM / TT News Agency / AFP

Švedski tužitelji poručili su da vjeruju da znaju tko je ubojica nekadašnjeg švedskog premijera Olofa Palmea, no kažu da je njegov ubojica mrtav, piše BBC. Zbog toga su odlučili zatvoriti istragu o ubojstvu, rekao je glavni tužitelj Krister Petersson.

Kao glavnog sumnjivca tužitelji su naveli Stiga Engstroma, poznatog i kao "Skandia Man", a koji je počinio samoubojstvo 2000. godine.

Olof Palme ubijen je davne 1986. godine, kada je upucan s leđa dok je sa svojom suprugom Lisbet izlazio iz jednog kina u Stockholmu. Ranije tijekom dana Palme je svojim tjelohraniteljima rekao da odu kućama, a svjedoci ubojstva tvrde da su vidjeli visokog muškarca kako puca u premijera.

Tijekom istrage ubojstva ispitano je više tisuća ljudi, a prvotno je zbog zločina osuđen sitni kriminalac. No ta je presuda kasnije poništena.

Navodni ubojica Stig Engstrom nadimak "Skandia Man" dobio jer je radio za osiguravajuću kuću Skandia, a kao glavnog sumnjivca prvi ga je izdvojio novinar Thomas Pettersson, zbog čega je i policija prije dvije godine istragu usmjerila u njegovom pravcu.

Iako nije poznat motiv ubojstva, špekulira se da je Engstrom upucao Palmea zbog premijerovih lijevih političkih uvjerenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. studeni 2023 18:32