ŠOKANTNO OTKRIĆE

Nakon 40 godina otkriveno tko je ‘naborani čovjek‘, serijski ubojica koji je sijao strah u Parizu

Vérove se dovodi u vezu s četiri ubojstva i šest silovanja, no vjeruje se da ih je bilo još
Pariz
 Robert Harding Productions/Robertharding/Profimedia

Ubojstva koja su od 80-ih godina prošlog stoljeća sijala strah po Parizu napokon su razriješena nakon što je bivši policajac priznao krivnju.

Bivši vojni policajac prije svoje smrti priznao je da je ubojica poznat kao Le Grêlé, u prijevodu 'naborani čovjek'. Njegov identitet nije poznat, ali mediji su otkrili da se radi o Françoisu Véroveu. Uhvatili su ga zahvaljujući DNK analizi, tj. tragovima koji su povezani s mjestima zločina između 1986. i 1994. godine.

Među šokantnim zločinima, između ostalima, je ubojstvo 11-godišnje Cécile Bloch iz 1986. godine. Blochovo tijelo pronađeno je ispod komada starog tepiha u podrumu stambene zgrade. Istražitelji su potvrdili da je ona silovana, zadavljena i izbodena. Vérove se dovodi u vezu s četiri ubojstva i šest silovanja, no odvjetnik koji zastupa obitelj preminule Bloch, Didier Saban, izjavio je za francuske medije da je ubojstava nesumnjivo više.

Slika fotorobota Le Grêléa desetljećima je visjela na zidu pariške kriminale policije. Hladni slučaj razriješen je nakon što je nedavno istražni sudac odlučio poslati pisma 750 pripadnika vojne policije koji su bili stacionirani u Parizu u vrijeme kada su počinjeni zločini. Među njima bio je 59-godišnji muškarac, umirovljeni policijski službenik. Policija je od njega zatražila uzorak DNK-a 24. rujna. Njegova supruga je nekoliko dana kasnije, 27. rujna, prijavila njegov nestanak.

Njegovo mrtvo tijelo pronađeno je u iznajmljenom stanu na jugu francuske u gradu Grau-du-Roi. Pored tijela pronađeno je i oproštajno pismo. Tužitelji su izjavili da je njegov DNK pronađen na nekoliko kriminalističkih mjesta, uključujući slučaj Bloch koji je šokirao Francusku. Među njima je ubojstvo 38-godišnjeg Gillesa Politi, Njemice Irmgard Müller, te ubojstvo 19-godišnje Karine Leroy koja je 1994. godine pronađena mrtva na rubu šume više od mjesec dana nakon što je nestala na putu za školu.

Službeno nije još poznati sadržaj oproštajnog pisma no iz francuskih novinskih izvora saznaje se da je muškarac priznao da je počinio zločine, ali nije naveo detalje o žrtvama i okolnostima ubojstava.

Odvjetnik Saban je uvjeren da je ubojica učinio sve da osigura da njegov DNK ne ostane na mjestu zločina. No, nakon što je otkriven njegov identitet, neriješeni zločini će se ponovno moći otvoriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:28