UVJET ZA REHABILITACIJU

Nakon 66 godina: Četnički vođa Draža Mihailović od danas i službeno mrtav

Prvi osnovni sud u Beogradu proglasio je mrtvim zapovjednika Jugoslovenske kraljevske vojske Dragoljuba Dražu Mihailovića, a kao datum njegove smrti određen je 31. srpnja 1946. godine, prenosi srpski Blic.

Nakon što je utvrdio sve neophodne činjenice o smrti, sud je donio rješenje kojim je bivši četnički vođa službeno proglašen mrtvim.

To je rješenje bilo jedina prepreka njegovoj rehabilitaciji, jer bez njega Viši sud u Beogradu ne može poništiti presudu od 15. srpnja 1946. godine kojom je Mihailović osuđen na smrt strijeljanjem, budući da ne postoje službeni podaci o tome gdje je i kada pogubljen i sahranjen.

Jedini trag o Mihailovićevoj smrti, koji su sudu dostavili predlagači, bio je izvještaj lista "Borba" koji je 18. srpnja 1946. godine objavio da je nad Mihailovićem izvršena smrtna kazna streljanjem dan ranije.

Kada rješenje suda u Beogradu postane pravomoćno, informacije o smrti bit će upisane i u matičnu knjigu umrlih.

Proces za rehabilitaciju Mihailovića pred Višim sudom u Beogradu nastavlja se 22. studenog.

Državna komisija za tajne grobnice streljanih nakon Drugog svjetskog rata utvrdila je da je Mihailović streljan na Adi Ciganliji 17. srpnja 1946. godine, ali je sud kao datum njegove smrti odredio 31. srpnja 1946. godine, piše srpski Blic.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:22