BORBA PROTIV KORONE

Nakon Austrije, i Belgija na pragu uvođenja obveznog cijepljenja za sve: ‘Moramo otvoriti tu debatu‘

Lideri desno-populističke Slobodarske stranke FPÖ nove mjere u Austriji nazvali su mjere “uvodom u diktaturu”.
 LUC CLAESSEN/BELGA MAG/Belga via AFP

Države Europske unije vraćaju stroge mjere, a neke i potpuni lockdown, u pokušaju zaustavljanja četvrtog vala širenja koronavirusa. Austrijski kancelar Alexander Schallenberg je, uz opće mjere ograničenja kretanja, najavio da će od veljače sljedeće godine uvesti i obvezno cijepljenje za sve.

- Usprkos stalnim pokušajima, nismo uspjeli uvjeriti dovoljan broj necijepljenih građana da se cijepe. Najnovije mjere su utjecale da se cijepi veći broj ljudi, ali to još uvijek nije dovoljno. Dugo smo u zemlji imali konsenzus o tome da obvezno cijepljenje nije nužno, ali sada se moramo suočiti s novom realnošću, rekao je Schallenberg.

Rekao je kako u Austriji ima previše političkih snaga koje se uporno bore protiv cijepljenja što je nazvao “atentatom na zdravstveni sustav". Time je aludirao na kritike desno-populističke Slobodarske stranke FPÖ koja je nazvala nove mjere “uvodom u diktaturu”.

Austrija je do sada procijepila oko 65 posto populacije što je relativno niska razina za razvijene države članice EU. Austrija u ovom trenutku bilježi više od 15 tisuća novozaraženih na 9 milijuna stanovnika.

Obvezno cijepljenje se otvoreno spominje i u Belgiji, koja ima znatno veću procijepljenost od Austrije. I Belgija je ovog tjedna uvela stroge mjere, uključujući obvezni rad od kuće četiri dana u tjednu.

image
Hans Punz/AFP

Stroge mjere uvodi i Njemačka koja se suočava s rekordnim brojem zaraženih. U nekim njemačkim gradovima su otkazani i božićni sajmovi.

Belgija je već uvela obvezno cijepljenje za djelatnike u zdravstvu u takozvanoj prvoj liniji. One koji se ne cijepe do početka siječnja suspendirat će s posla, a onima koji se ne cijepe do 1. travnja sljedeće godine će dati otkaz. Protiv ove mjere su najavljeni štrajkovi djelatnika u zdravstvu, ali vlasti smatraju da drugog rješenja nema jer je preveliki broj liječnika već sada na bolovanju ili u samoizolaciji.

Potpredsjednica belgijske vlade iz redova zelenih Petra De Sutter rekla je da Belgija “treba biti iskrena i otvoriti debatu o obveznom cijepljenju”.

Belgija želi obvezno cijepljenje upravo da bi se izbjegao scenarij prema kojem se građanima govori da se ne moraju cijepiti, ali ih se isključuje iz stvarnog života.

Sada se i ministar zdravstva Frank Vandenbroecke, koji je ranije govorio da je obvezno cijepljenje samo “teoretska mogućnost”, zalaže za uvođenje te obveze. Belgija troši više od 25 milijuna eura tjedno za testiranje, a jedan test je dva puta skuplji od najskupljeg cjepiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2022 07:31