ZBOG NEREDA

Nakon Colorada još jedna savezna država zabranila Trumpu kandidaturu na izborima 2024.

Presuda, na koju se može uložiti žalba državnom sudu, odnosi se samo na predizbore u ožujku

Donald Trump

 Eduardo Munoz Alvarez/Afp

Nakon Colorada i savezna država Maine zabranila je Donaldu Trumpu kandidaturu na američkim predsjedničkim izborima iduće godine.

Državna tajnica Mainea Shenna Bellows, demokratkinja, zabranila je Trumpu sudjelovanje na republikanskim predizborima, zaključivši kako je Trump potaknuo pobunu kada je širio lažne tvrdnje o izbornoj prijevari na izborima 2020. i potom pozvao svoje pristaše da marširaju na Capitol. Bellows je suspendirala svoju odluku dok vrhovni državni sud ne donese odluku o tome.

Odluka je uslijedila nakon što je skupina bivših zastupnika Mainea izjavila da bi Trumpa trebalo diskvalificirati na temelju odredbe Ustava SAD-a koja zabranjuje ljudima obnašanje dužnosti ako su sudjelovali u "pobuni" nakon što su prethodno položili prisegu Sjedinjenim Državama.

Presuda, na koju se može uložiti žalba državnom sudu, odnosi se samo na predizbore u ožujku, ali bi mogla utjecati i na Trumpov status za opće izbore u studenom. To će vjerojatno povećati pritisak na Vrhovni sud SAD-a da riješi pitanja o Trumpovoj podobnosti u cijeloj zemlji prema ustavnoj odredbi poznatoj kao Odjeljak 3 14. amandmana.

"Ne dolazim olako do ovog zaključka. Demokracija je sveta... Svjesna sam da niti jedan državni tajnik nikada nije lišio predsjedničkog kandidata pristupa glasanju na temelju trećeg odjeljka četrnaestog amandmana. Također sam, međutim, svjesna da nijedan predsjednički kandidat nikada prije nije sudjelovao u pobuni," poručila je Bellows.

Ova odluka čini Maine drugom državom koja je diskvalificirala Trumpa, nakon što je Colorado donio presudu kojom ga je uklonio s glasačkog listića ranije ovog mjeseca. Prije Colorada, nekoliko je drugih država, poput Michigana i Minnesote, odbilo slične napore.

Trump je obećao da će se žaliti Vrhovnom sudu na presudu u Coloradu i kritizirao je izborne kao "nedemokratske". Republikanska stranka Colorada u srijedu je podnijela vlastitu žalbu Vrhovnom sudu.

Presuda Vrhovnog suda SAD-a u slučaju Colorado mogla bi riješiti problem u cijeloj zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 21:40