MO PARKING

Nakon deblokade vlasti, Mostarci izbjegavaju plaćati parkiranje

Prvog dana službene naplate parkiranja nakon višegodišnje blokade rada poduzeća Mo parking, parkirališta zjape prazna

Mario Kordić

 Facebook

U središnjoj gradskoj zoni Mostara u ponedjeljak, prvog dana službene naplate parkiranja nakon višegodišnje blokade rada poduzeća Mo parking, parkirališta zjape prazna pa je mostarski gradonačelnik pozvao sugrađane da mu se pridruže u korištenju javnih parkirališnih prostora.

Poduzeće Mo parking, čiji je rad deblokiran zbog održanih izbora i uspostave nove vlasti u hercegovačkome središtu, krenulo je u ponedjeljak službeno s naplatom, no gužve su i dalje u dvorištima zgrada ili u drugim gradskim zonama, gdje većina građana parkira svoje limene ljubimce kako bi izbjegli plaćanje nove obveze.

Probna naplata parkinga započela je prije više od mjesec dana, a kontrolori parkiranja koji su u ponedjeljak počeli obilaziti prometnice i provjeravati parkiranje od jutros imaju jako malo posla. Označena mjesta predviđena za parkiranje uglavnom su prazna.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić objavio je stoga na društvenim mrežama da je kupio parkirališnu kartu, te je pozvao građane da mu se priključe. Najavio je i izgradnju dodatnih parkirališnih mjesta u obliku podzemnih ili nadzemnih garaža, kao i više uređenih zelenih površina.

Direktor poduzeća Mo Parking Ivan Barbarić izjavio je kako očekuje da će se građani s vremenom prilagoditi naplati parkiranja, a najavio je i da će se uskoro započeti s naplatom parkiranja i u stambenim naseljima. Gradska administracija očekuje kako će uvođenje reda s plaćanjem parkiranja potaknuti i bolji rad javnog gradskog prijevoza.

U Mostaru je trenutačno na raspolaganju oko 1500 uličnih parkirališnih mjesta raspoređenih u dvije naplatne zone, dok je oko 40.000 registriranih vozila u cijelome gradu. Cijena jednoga sata parkiranja je oko 0,75 eura, a dnevne karte 10 eura u najužoj zoni grada. Za stanare tih zona su predviđene povoljnije mjesečne i godišnje karte.

Poduzeće Mo parking registrirano je 2011., a sustav organizacije, naplate i kontrole parkiranja grad na Neretvi je napravio po uzoru na grad Zagreb. No, to poduzeće nije moglo početi s naplatom budući nije postojalo Gradsko vijeće Mostara koje bi potvrdilo potrebne odluke. Tek nedavno je Gradsko vijeće Mostara, koja je ustrojeno nakon lokalnih izbora 2020., usvojilo temeljne dokumente ovoga poduzeća i odredilo cjenik parkiranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:35