BLINKEN OBJAVIO

Nakon deset dana krvavih borbi, u Sudanu objavljeno trodnevno primirje

FSR potvrđuje i u priopćenju najavljuje "primirje radi otvaranja humanitarnih koridora i lakšeg kretanja civila"

Antony Blinken

 Anna Moneymaker/Getty Images Via Afp

Američki državni tajnik Antony Blinken objavio je u ponedjeljak da su vojska i pripadnici paravojnih skupina sukobljeni u Sudanu prihvatili trodnevno primirje, nakon desetodnevnih krvavih borba.

"Nakon intenzivnih pregovora u proteklih 48 sati, sudanska vojska i Snage za brzu potporu (FSR) pristale su na primirje u cijeloj zemlji, počevši od ponoći 24.travnja (ponedjeljak 24.00 sata po srednjoeuropskom vremenu) a treba trajati 72 sata", navodi Blinken u priopćenju.

FSR potvrđuje i u priopćenju najavljuje "primirje radi otvaranja humanitarnih koridora i lakšeg kretanja civila". Vojska se još nije oglasila o tom pitanju.

Khaled Omar Youssef, glasnogovornik Snaga za slobodu i za promjenu (FLC, povijesni građanski blok u Sudanu) rekao je za AFP da je zadovoljan "američkim posredovanjem za uspostavu humanitarnog primirja".

"Ono će dovesti do dijaloga o oblicima konačnog primirja", dodaje dok američki državni tajnik ističe da surađuje sa saveznicima i s partnerima Sjedinjenih Država u vezi s osnivanjem "povjerenstva" za pregovore o trajnom prekidu neprijateljstava u Sudanu.

Ovaj put, "u ovom vremenu SAD očekuje da vojska i FSR u cijelosti i odmah poštuju primirje", upozorio je Blinken.

Eksplozije, zračni napadi i pucnjava ne prestaju u Kartumu od 15. travnja, nagnavši tisuće stanovnika na odlazak iz glavnog grada u kojemu vlada kaos. Oni koji ne mogu otići pokušavaju preživjeti bez struje i vode, trepeći nestašicu hrane i prekide internetske i telefonske veze.

U sukobima je više od 420 poginulih i 3.700 ranjenih, pokazuju podatci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:21