ITALIJU PEČE SAVJEST

Nakon dvije i pol godine otkrili mumificirane ostatke starice: ‘Umrla je za stolom i ostala sjediti sve do sada...‘

Gotovo 40 posto starijih osoba od 75 godina u Italiji žive same, ovaj slučaj potaknuo je apele za poboljšanje skrbi za starije osobe

Usamljena starica/Ilustracija

 Frankhoermann/sven Simon/AFP

Talijanska policija otkrila je mumificirane ostatke 70-godišnje žene koja je sjedila za stolom više od dvije godine nakon što je umrla, što je potaknulo apele za poboljšanje skrbi za starije osobe u toj zemlji.

Marinella Beretta, koja nije imala žive rodbine, pronađena je u svojoj kući u Prestinu, blizu jezera Como u sjevernoj Italiji.

Policija je pronašla njezine posmrtne ostatke nakon što su je nazvali zbog jakog vjetra u Lombardiji, koji je prijetio da će srušiti zapuštena stabla u njezinu vrtu, prenosi France 24 agenciju AFP.

Susjedi je nisu vidjeli najmanje dvije i pol godine, prenose talijanski mediji.

"Ono što se dogodilo Marinelli Beretti u Comu, ta zaboravljena usamljenost, peče našu savjest", komentirala je ministrica obitelji Elena Bonetti na Facebooku.

"Dužni smo, kao zajednica koja želi ostati ujedinjena, pamtiti njezin život... nitko ne smije biti ostavljen sam", navela je.

Gotovo 40 posto starijih osoba od 75 godina u Italiji žive same, prema izvješću nacionalnog instituta za statistiku (ISTAT) iz 2018. godine.

'Utjelovljenje usamljenosti'

Isti postotak također navodi kako nemaju ni rodbine ni prijatelja kojima bi se mogli obratiti u slučaju potrebe.

Beretta je "utjelovljenje usamljenosti", napisao je urednik Massimo Gramellini na naslovnoj stranici Corriere della Sera, najprodavanijeg talijanskog dnevnika.

"Mnogi od nas još se uvijek sjećaju kaotičnih, velikih obitelji seoske Italije. Za razliku od toga, moderna obitelj je smanjena... Ljudi umiru sami. A mi živimo sami, što je gotovo još gore", naveo je Gramellini.

Susjedi, koji Berettu nisu vidjeli od rujna 2019. godine, pretpostavljali su da je odselila na početku pandemije koronavirusa, koja je 2020. pogodila sjevernu Italiju, javljaju mediji.

Policija na licu mjesta nije pronašla ništa što bi upućivalo na sumnjivu smrt, a očekuje se da će lokalno vijeće platiti njezin sprovod i pokop.

"Misterij Marinellinog nevidljivog života iza zatvorenih vrata njezine kolibe strašna je lekcija", piše dnevnik Messaggero. "Najtužnije u svemu nije to što drugi nisu primijetili njezinu smrt, nego to što nisu primjećivali da je Marinella Beretta živa", navodi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:07