BROJ ZARAŽENIH OSCILIRA

'NAKON EPIDEMIJE ĆEMO SE MORATI ODREĆI ČESTIH DRUŽENJA UZ KAVU' Sloveniji će za kolektivni imunitet na koronavirus trebati više godina

Prizor iz Kranja
 AFP

Nekoliko godina bit će potrebno da se u Sloveniji stvori kolektivni imunitet na koronavirus, ocijenio je u subotu direktor klinike koja prima oboljele od covida-19.

"Za stvaranje kolektivnog imuniteta svih uz ovaj tempo zaraze će nam trebati više godina", kazao je Aleš Rozman, direktor klinike "Golnik", jedne od četiriju bolnica u Sloveniji koje primaju oboljele od covida-19.

Govoreći na konferenciji za novinare slovenske vlade, on je kazao da se Slovenija u borbi s virusom može ocijeniti kao jedna od najuspješnijih država, ali da će i nakon epidemije biti potrebno održavati socijalnu distancu i odreći se čestih druženja uz kavu, jer će dugo trajati dok cijela populacija stekne imunitet.

U međuvremenu će se ljudi morati navići na nošenje maski, dodao je.

Stručnjaci ocjenjuju da je Slovenija dostigla vrh epidemije, ali Rožman ističe da ne smije doći do rizika da se epidemija pusti slobodno cirkulirati, pa restrikcije treba postupno i promišljeno ukidati, kao i otvaranje kretanja za pojedine dobne kategorije stanovništva.

Iz epidemiološke stručne skupine slovenske vlade u petak su poručili da je država vjerojatno dosegla vrhunac epidemije i da bi unatoč dnevnim oscilacijama novih zaraza moglo doći do postupnog ukidanja nekih restrikcija, ali da s time ne treba žuriti već treba pričekati još "tjedan-dva", a osobito paziti da ne dođe do kršenja pravila o socijalnoj distanci tijekom uskrsnih blagdana.

Vladi epidemiolozi još ne preporučuju ukidanje mjere zabrana napuštanja matičnih općina i smatraju da s njom treba nastaviti jer je do sada dala rezultate.

Rožman je također izrazio uvjerenost da ljetovanja za Slovence u inozemstvu ove godine neće biti moguća, a što se tiče Slovenije, tek treba vidjeti kakvo će kretanje biti moguće unutar zemlje.

U Sloveniji je testiranjem 1232 osobe u petak potvrđeno 28 novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime je broj inficiranih povećan na 1188, a još je pet zaraženih umrlo, čime se broj ukupno preminulih povećao na 50, objavili su u subotu slovenski službeni izvori.

Trend hospitalizacija zadnjih dana je u padu, dok se povećava broj onih koji se nakon oporavka otpuštaju iz bolnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 16:12