POPUŠTANJE MJERA

NAKON HRVATSKE I MAĐARSKE, SLOVENCI SE OKREĆU AUSTRIJI Ljubljana želi relaksaciju graničnog režima i sa sjevernim susjedima

 
Kontrole na slovensko-austrijskoj granici
 AFP

Slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar ocijenio je u četvrtak da bi Slovenija i s Austrijom mogla doći do recipročnog dogovora o "otvaranju" međusobne granice bez restrikcija zbog pandemije Covida-19, kakve je postigla s Hrvatskom i Mađarskom.

Logar je nakon susreta s mađarskim kolegom Peterom Szijjartom u pograničnom području kod Dolge Vasi kazao da će Slovenija s državama koje su u sličnoj epidemiološkoj situaciji nastaviti razgovore u nadi da će uspjeti naći "zajedničke točke" i kako bi se olakšao režim prijelaza granice koji je uveden zbog pandemije.

Ako u razgovorima s Austrijom dođe do usklađivanja stajališta, granični bi režim recipročno mogao biti relaksiran najkasnije do 15. lipnja, kazao je Logar nakon susreta sa Szijjartom.

Što se tiče Italije, s njom razgovora o otvaranju granice još nema zbog njene teže epidemiološke situacije, pojasnio je.

Kako je objavilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova, u razgovorima Logar-Szijjarto bilo je riječi i o aktivnostima Europske unije, vezanim na višegodišnji europski proračun i plan sredstava za oporavak EU sljedeće generacije, pri čemu se Logar zauzeo za što ambicioznije planove oporavka.

Szijjarto je nakon razgovora s Logarom kazao da se nakon pandemije oblikuje novi svjetski poredak u kojemu će se pojaviti i nove dileme i mogući nesporazumi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 06:27