#METOOINCESTE

Nakon incestouznog skandala iz političke sfere Francuska pomiče dobnu granicu pristanka na seks

‘Čin seksualne penetracije odrasle osobe prema maloljetnoj osobi mlađoj od 15 godina smatrat će se silovanjem‘
Emmanuel Macron
 Christian Hartmann/AFP

Francuska vlada odlučila je uvesti dobnu granicu pristanka na spolne odnose nakon što su društvene mreže preplavile ispovijesti žrtava maloljetničkih silovanja.

Predsjednik Emmanuel Macron obećao je da će pooštriti zakon prema kojem će minimalna dobna granica u kojoj dijete može dati dobrovoljni pristanak na spolni odnos s odraslom osobom biti postavljena na 15 godina starosti.

Val ispovijesti pokrenula je vijest da je jedan od najutjecajnijih francuskih političara, Olivier Duhamel, optužen za incest. Skandal je razotkrila Camille Kouchner, kći suosnivača Liječnika bez granica Bernarda Kouchnera, također jednog od najutjecajnijih francuskih političara koji je bio ministar u više vlada, a nakon napada NATO-a na bivšu SR Jugoslaviju od 1999. do 2001. bio je i šef UN-ove misije na Kosovu te de facto čovjek koji je vodio uspostavu tamošnjih institucija nakon ratnih sukoba.

Camille u knjizi "La Familia Grande" piše, između ostalog, da je Duhamel godinama silovao svog posinka i Camillinog brata.

Ubrzo je, po uzoru na #MeToo pokret, osnovana francuska inačica #MeTooInceste. Društvene mreže postale su kanal za potresne ispovijesti osoba koje su odlučile podijeliti stravična iskustva seksualnih zlostavljanja dok su bili djeca. Na taj način su osnažile druge osobe koje su prošle ili prolaze kroz isto.

Francusko ministarstvo pravosuđa nazvalo je takvo postupanje prema djeci "nepodnošljivim" i u priopćenju su naveli kako je vlada "odlučna brzo reagirati kako bi implementirala promjene koje naše društvo očekuje".

"Čin seksualne penetracije odrasle osobe prema maloljetnoj osobi mlađoj od 15 godina smatrat će se silovanjem", izjavio je na nacionalnoj francuskoj televiziji ministar pravosuđa, Eric Dupond-Moretti.

Time bi se trebalo olakšati kažnjavanje dugotrajnog seksualnog zlostavljanja djece. Prema sadašnjem zakonu, spolni odnosi između odrasle osobe i maloljetne osobe mlađe od 15 godina su zabranjeni. No, zakon prihvaća mogućnost da je osoba mlađa od 15 godina sposobna dati zreli pristanak na seks, zbog čega dolazi do slučaja da se osobu kazneno goni zbog seksualnog zlostavljanja, a ne silovanja, pa samim time dobiva blažu zatvorsku kaznu.

Osim toga, trenutačno postoji dobno ograničenje do koje osoba može prijaviti seksualno zlostavljanje koje je doživjela kao dijete. Zakon dozvoljava prijavu do 48. godine života, što udruge sada pokušavaju produljiti ili u potpunosti ukinuti s obzirom na to da zlostavljanje stvara duboku traumu zbog koje žrtvi treba nekoliko desetljeća da progovori.

Feministički pokret "Nous toutes" (Sve mi) vjeruje da je ovo prilika za otvaranje teme incesta koji je u Francuskoj još uvijek veliki tabu te u konačnici njegovog zaustavljanja.

"Ova svjedočanstva potvrđuju ono što ustanove za zaštitu djece govore godinama", stoji u objavi Nous toutes, "Ljudi koji čine kazneno djelo incesta dolaze iz svih društvenih položaja i gospodarskih grana. Odrasli reagiraju vrlo malo ili loše kada im se žrtve povjere, i signali koje žrtve šalju često se ne čuju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:02