UZAVRELA SITUACIJA

Nakon intenzivnih borbi, Kirgistan i Tadžikistan se naoko drže dogovora o prekidu vatre

Dvije su se republike ovog tjedna sukobile na granicama zbog problema koji uglavnom potječu iz sovjetske ere

Prosvjednici su se okupili ispred zgrade kirgistanskog parlamenta u Biškeku kako bi od kirgistanskih vlasti zatražili da značajnije podrže žitelje provincije Batken koja se nalazi odmah do granice s Tadžikistanom

 VYACHESLAV OSELEDKO/AFP

Nakon intenzivnih borbi u petak, tijekom noći na subotu ni Kirgistan ni Tadžikistan nisu izvijestili o većim incidentima, što pokazuje da se drže dogovora o prekidu vatre, osim što je kirgistanska granična policija navela da je jedno njihovo selo nakratko granatirano.

Dvije bivše sovjetske republike sukobile su se ovoga tjedna na granicama optužujući jedna drugu za korištenje tenkova, minobacača, raketnog topništva i jurišnih bespilotnih letjelica u napadima na pogranična naselja.

Problemi oko granica u zemljama središnje Azije uglavnom potječu iz sovjetske ere kada je Moskva pokušala podijeliti regiju između skupina čija su naselja često bila smještena među onima drugih etničkih grupa.

Kirgistan, koji je u petak izvijestio o 24 poginula i desecimatke ranjenih, rekao je da je jedno pogranično selo u subotu rano ujutro, nakon inače mirne noć, pet minuta gađano minobacačima.

Tadžikistan nije dao službenu izjavu o broju svojih žrtava, no sigurnosni izvori navode da je u petak ubijeno najmanje sedam ljudi. Tadžikistanska granična policija priopćila je petak da su kirgistanski helikopteri i bespilotne letjelice napali nekoliko tadžikistanskih sela.

Tadžikistanske sigurnosne službe navode kako šefovi sigurnosti obiju zemalja u subotu nastavljaju s pregovorima kako bi riješili sukob.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2022 20:34