PJONGJANG LIKUJE

Nakon ispaljivanja najmoćnijeg projektila, Kim ponosno objavio: ‘Ovo smo snimili iz svemira‘

Sjeverna Koreja u nedjelju je testirala svoj najmoćniji projektil od 2017., što je bilo rekordno sedmo lansiranje ovog mjeseca

Fotografije lansiranja i fotografije snimljene iz svemira

 AFP

Sjeverna Koreja objavila je neobične fotografije snimljene iz svemira koje prikazuju dijelove korejskog poluotoka i okolnih područja. Tvrde da su snimljene s najmoćnijeg projektila kojega je režim Kim Jong Una lansirao u posljednjih pet godina.

Sjeverna Koreja u nedjelju je testirala svoj najmoćniji projektil od 2017., što je bilo rekordno sedmo lansiranje ovog mjeseca pa je Seul upozorio da bi idući korak Pjongjanga mogao biti testiranje oružja dalekog dometa i nuklearnog oružja.

Pjongjang nikada ranije nije probno ispalio ovoliko projektila u jednom kalendarskom mjesecu, a prošli tjedan je zaprijetio da će odustati od gotovo petogodišnjeg samonametnutog moratorija na testiranje oružja dalekog dometa i nuklearnog oružja.

O lansiranju su prve izvijestile južnokorejske i japanske vlasti u nedjelju. Analitičari i dužnosnici su rekli kako se činilo da test uključuje balistički projektil srednjeg dometa (IRBM), koji Sjeverna Koreja nije testirala od 2017. kada je obustavila testiranje svojih najvećih projektila i nuklearnog oružja.

image

Na željezničkoj stanici u Seoulu gleda se lansiranje projektila

Jung Yeon-je/AFP
image
Jung Yeon-je/AFP

KCNA je priopćila da je lansiranje projektila izvedeno na način da se osigura sigurnost susjednih zemalja, te da je probna bojna glava opremljena kamerom koja je snimala fotografije za vrijeme leta.

Najnovije testiranje projektila pomovno je uzburkalo međunarodnu zajednicu. Pjongjang je samo u posljednjih mjesec dana izveo izveo rekordnih sedam lansiranja projektila, a lavinu aktivnosti oštro su osudile i Sjedinjene Američke Države.

Procjenjuje se da je balistička raketa dosegla maksimalnu visinu od 2000 kilometara i letjela oko 800 kilometara pola sata, naveo je Združeni stožer Seula.

Posljednji put je Pjongjang testirao sličnu raketu 2017. godine, kada je Hwasong-12 preletio 787 kilometara, a uspeo se na nešto više od 2111 kilometara.

Analitičari su tada rekli da putanja upućuje na to da je projektil mogao preletjeti oko 4500 km da je ispaljen na balističkoj putanji koja povećava domet, a time bi američki teritorij Guam već bio u dometu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:59