SOBRANJE

Nakon izbora u Sjevernoj Makedoniji svi su u zanosu podigli ruke, ali nema mjesta za sve

Moguće je da Makedoniju čeka vruće, možda dugo postizborno pandemijsko preslagivanje
Zoran Zaev
 Robert ATANASOVSKI/AFP

Nakon izbora u Sjevernoj Makedoniji svi su podigli ruke u pobjedničkom zanosu, ali nema mjesta za sve.

Proeuropski Zoran Zaev, lider socijaldemokrata (SDSM), sa svojim albanskim partnerima iz stranke Besa Bilalla Kasamija u koaliciji Možemo mogao bi ipak, kako se čini, prvi proći kroz izbornu ušicu igle, iako i nacionalistički antieuropski VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog tvrdi da ide u sastavljanje vlade.

No, to je nekako više želja i zavaravanje nego što bi mogli, bez obzira na dobar rezultat. Kao treća snaga i najjača albanska stranka tu je Demokratska unija za integraciju (DUI) Alija Ahmetija, koja će biti više od jezičca na vagi.

Naime, u Sobranju će, od 120 mjesta, Zoran Zaev i Besa imati 46 zastupnika, koalicija predvođena VMRO-DPMNE-om 44, ključnih 15 mjesta ima DUI, a tu je sa 12 zastupnika i Alijansa za Albance i Alternativa. U Sobranje su ušli i radikalna Ljevica Dimitra Apasieva s dva mandata (teško je reći kome će se oni prikloniti jer su bili protiv ulaska u NATO, ali ne prihvaćaju ni politiku VMRO-a) te Demokratska partija Albanaca s jednim mjestom. Izlaznost na izborima bila je oko 51 posto.

Moguće je da Makedoniju čeka vruće, možda dugo postizborno pandemijsko preslagivanje, No, neke naznake pokazuju da bi se možda sve moglo odraditi vrlo brzo - već do početka jeseni.

Naime, DUI je u izbore išao sa sloganom "Pse jo?" (Zašto ne?), ali je njihov zahtjev da premijer konačno bude Albanac. Za tu poziciju predlažu ekonomista Nasera Ziberija. Naime, Zaev i Ahmeti već su bili u neformalnoj koaliciji pa je sada glavno pitanje hoće li DUI ipak odustati od svoga najvažnijeg zahtjeva za premijera (to je ključna odluka) jer Zoran Zaev teško da će na to pristati, a još teže da bi na to pristao VMRO-DPMNE. No, čini se da su se tu stvari polako počele lomiti pa je već u izbornoj noći Talat Xhaferi, dosadašnji predsjednik Sobranja i član Izvršnog odbora stranke DUI, rekao da Albanac premijer "ne može biti apsolutni uvjet".

Ako bude tako, onda Zoran Zaev ne bi trebao imati velikih problema oko sastavljanja vlade. Osim toga, albanske su stranke za euroatlantske integracije, a Zoran Zaev je ljubimac Bruxellesa i ako on ostane u premijerskom sedlu, Sjeverna Makedonija mogla bi nastaviti put prema Europi.

Podsjetimo da je usred pandemije, ovog proljeća, Makedonija primljena u članstvo NATO-a. Sada bi, ako se ustoliči Zaev, konačno mogla dobiti i datum početka pregovora s EU, što bi zapravo riješilo sve dvojbe u Sjevernoj Makedoniji i definitivno izvelo tu nekadašnju "crnu rupu" Europe na bruxellesku trasu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:26