ČELNIK LABURISTA

Nakon iznenađujuće ostavke Jacinde Ardern za premijera Novog Zelanda prisegnuo bivši ministar policije

Poznat kao ‘Chippy‘, Hipkins je dobro poznat Novozelanđanima po svojoj sposobnosti u borbi protiv covida-19

Chris Hipkins

 Marty Melville/Afp

Čelnik laburista Chris Hipkins prisegnuo je za premijera Novog Zelanda na službenoj ceremoniji u srijedu i zamijenio Jacindu Ardern koja je prošli tjedan neočekivano podnijela ostavku.

Laburistička stranka izabrala je u nedjelju bivšeg ministra policije zaduženog za odgovor na covid-19, 44-godišnjeg Hipkinsa, da vodi stranku i državu. To se dogodilo nakon iznenađujuće ostavke 42-godišnje Ardern koja je rekla da "nema više snage" voditi zemlju.

Kad je Ardern odlazila, u dvorištu parlamenta okupile su se stotine ljudi. Bivša premijerka grlila je redom svakog svog člana parlamenta, a mnogi su bili emotivni.

Potom se uputila u rezidenciju predstavnice kralja Charlesa na Novom Zelandu, generalne guvernerke Cindy Kiro i podnijela joj svoju ostavku.

Hipkins i njegova zamjenica Carmel Sepuloni, prva osoba porijeklom s tihooceanskih otoka u toj ulozi, nakon toga su prisegnuli na ceremoniji koja je trajala nekoliko minuta.

Hipkins će kasnije u srijedu održati prvi sastanak vlade.

Poznat kao "Chippy", Hipkins je dobro poznat Novozelanđanima po svojoj sposobnosti u borbi protiv covida-19, iako je priznao neke pogreške u pandemiji i suočava se s teškom borbom da zadrži vlast na parlamentarnim izborima u listopadu.

Prema anketi 1News-Kantar iz prosinca, potpora laburistima pala je s 40 na 33 posto početkom 2022., što znači da laburisti ne bi mogli osigurati većinu čak ni s tradicionalnim koalicijskim partnerom Zelenom strankom koju podržava devet posto birača. Oporbena Nacionalna stranka profitirala je od pada potpore laburistima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. siječanj 2023 08:55