MISTERIJ U MEKSIKU

Nakon jakog potresa na nebu se pojavila plavičasta svjetlost: Ovo su teorije o njezinom nastanku

Ovaj fenomen pojavio se nad Meksikom i 2017. godine, kada ga je zatresao potres magnitude 8.1
Svjetlost nakon potresa
 Twitter

Potres magnitude 7.0 zatresao je u srijedu područje 17 kilometara sjeveroistočno od Acapulca u Meksiku, a na društvenim su mrežama odmah osvanule snimke koje prikazuju misterioznu plavičastu svjetlost kako bljeska nad gradom.

Iako su neki odmah napisali da je riječ o eksplozijama električnih vodova, moguće je i da se radi o prirodnom fenomenu koji se pojavljuje kod snažnijih potresa. On je prilično rijedak, no istovremeno zadivljujuć.

Znanstvene teorije o nastanku ove svjetlosti su još uvijek oprečne. Neki smatraju da su svjetla uzrokovana električnim nabojima aktiviranim u određenim vrstama stijena tijekom seizmičke aktivnosti, no znanstvenici još uvijek nisu usuglašeni oko stvarnog uzroka.

Jedna od teorija je kako se prilikom trenja tektonskih ploča, duž vertikalnih rascjepa stvara električni naboj koji putuje prema površini te u interakciji s atmosferom stvara svjetlost.

Svjetla se češće pojavljuju prije ili za vrijeme potresa, a ne toliko poslije. Tako je bilo i ovaj put u Acapulcu, u trenutku kad se zemlja počela ljuljati, noćno nebo se zaplavilo.

Ovaj fenomen pojavio se nad Meksikom i 2017. godine, kada ga je zatresao potres magnitude 8.1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:31