NIJE BILO UGROZE

Nakon jednodnevnog stanja pripravnosti, nuklearka Krško vratila se u uobičajeni način rada

- Nuklearna sigurnost NEK-a nije bila ugrožena tijekom izvanrednog događaja - priopćeno je iz Državne uprave za nuklearnu sigurnost Slovenije.

Nuklearna elektrana Krško

 Jure Makovec/Afp

Slovenska državna Uprava za nuklearnu sigurnost izvijestila je kako se Nuklearna elektrana Krško (NEK) jučer vratila u uobičajeni način rada, nakon što je u petak proglasila izvanredni događaj i stanje pripravnosti zbog poplava i vodenog vala Save.

- Protok i razina Save kod NEK-a sada su niži od kriterija izvanrednog događaja, a trendovi ukazuju na daljnje smanjenje protoka i razina Save - priopćila je spomenuta uprava. Navodeći poduzete mjere predostrožnosti NEK-a zbog vodenog vala koji je opustošio brojne općine u susjednoj državi, isti izvor, među ostalim, ističe kako je NEK uspješno spriječio negativne utjecaje na opremu i rad elektrane te nastavio siguran rad punom snagom i u izvanrednim uvjetima.

- Nuklearna sigurnost NEK-a nije bila ugrožena tijekom izvanrednog događaja. Uprava za nuklearnu sigurnost prestat će s radom skupine koja je pratila stanje u elektrani. Radnik u pripravnosti Uprave za nuklearnu sigurnost i dalje prati stanje u elektrani - navodi Uprava za nuklearnu sigurnost Slovenije.

Uprava NEK istim povodom izvijestila je kako su sve pripremne radnje u načinu rada ‘izvanredni događaj‘ od petka do subote obavljene prema planu Državnom planu zaštite i spašavanja. Općina Krško jutros je priopćila kako je noć na subotu prošla bez pogoršavanja vremenskih prilika te da se prognoze sinoptičara nisu obistinile, odnosno da je oborina bilo manje nego što su vremenski modeli upućivali. Stanje se trenutno smiruje, poručila je spomenuta općina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:33