PROMJENE NA DVORU

Nakon kraljičine smrti ostvaruje se želja Meghan Markle: Archie i Lili dobivaju nove titule dolaskom Charlesa na tron

Ako želi spriječiti da Archie postane princ, kralj Charles III. morao bi izdati poseban pravni akt

Harry i Meghan s Archijem i Lilibet

 Epn/newscom/Newscom/Profimedia/Epn/newscom/Newscom/Profimedia

Smrt britanske kraljice Elizabete II. dovest će do mnogih novina u kraljevskoj obitelji. Jedna od njih svakako je činjenica da sin vojvode i vojvotkinje od Sussexa, Archie Mountbatten-Windsor, sada tehnički postaje princ, piše Guardian.

Također, njegova mlađa sestra Lilibet “Lili” Mountbatten-Windsor, drugo dijete Harryja i Meghan, također ima pravo na titulu princeze nakon smrti kraljice i dolaska na tron njezina djeda, princa od Walesa.

Podsjetimo, Meghan Markle je tijekom prošlogodišnjeg intervjua s američkom voditeljicom Oprah Winfrey otkrila kako je bila šokirana kada su joj rekli da Archie neće dobiti policijsku zaštitu jer nema titulu. Tada je rekla kako ona misli da je takva odluka donesena jer je dječak miješane rase.

Sussexovi su u intervjuu naveli da će Archieju biti dodijeljena titula princa nakon što Charles preuzme tron, ali da im je rečeno da će se protokoli promijeniti, u skladu sa željom Charlesa da smanji monarhiju, kako njihovo dijete ne bi moglo dobiti titulu princa i Njegovo Kraljevsko Visočanstvo.

Prema protokolima koje je ustanovio kralj George V. 1917., djeca i unuci suverena imaju automatsko pravo na titulu Njegovo ili Njezino Kraljevstvo Visočanstvo te princa ili princeze.

U vrijeme kada je Archie rođen bio je praunuk suverena, a ne unuk. Ako želi spriječiti da Archie postane princ, kralj Charles III. morao bi izdati posebnom poveljom, tzv. otvorenom ispravom - patentom (litterae patentes), kojim bi promijenio pravo Archieja da bude princ i pravo Lili da bude princeza.

Na pitanje Oprah Winfrey je li joj važno da Archie bude princ, Meghan je odgovorila:

- Ako bi to značilo da će biti siguran, onda naravno.

To je rečeno u kontekstu činjenice da članovi šire kraljevske obitelji nemaju automatski pravo na policijsko osiguranje.

Deklaracija Georgea V. značila je da samo princ George, kao praunuk monarha u izravnoj liniji nasljeđivanja prijestolja, ima izvorno pravo biti princ, jer je on najstariji sin najstarijeg sina princa od Walesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:43