NAVODNO HOSPITALIZIRANI

Nakon likvidacije Navaljnog, Kremlj tvrdi da je Ukrajina otrovala njihove guvernere. Ali ima jedan ‘problem‘...

Regije Herson i Lugansk bile su među četiri ukrajinske pokrajine za koje je Rusija izjavila da ih je pripojila u rujnu 2022.

Vladimir Putin u Kremlju

 Mikhail Klimentyev/kremlin Pool/Zuma Press/Profimedia/Mikhail Klimentyev/kremlin Pool/zuma Press/profimedia

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u ponedjeljak da je Ukrajina otrovala guvernere ukrajinskih regija Hersona i Luganska koje je postavila Moskva, iako su obojica još uvijek živi.

U brifingu objavljenom na internetu, ministarstvo je reklo da je Ukrajina u prosincu 2023. otrovala guvernera Luganska Leonida Pasečnika kojeg je imenovala Moskva, a u kolovozu 2022. guvernera Hersona Vladimira Saldu.

Regije Herson i Lugansk bile su među četiri ukrajinske pokrajine za koje je Rusija izjavila da ih je pripojila u rujnu 2022., iako nije u potpunosti kontrolirala niti jednu od njih.

image

Vladimir Saldo

Gavriil Grigorov/Afp

Na brifingu je rečeno da je 5. prosinca Pasečnik, bivši časnik u ukrajinskoj sigurnosnoj službi SBU koji je postao proruski separatist, "zadobio teško trovanje fenolnim spojevima". Nisu dane informacije o njegovu trenutnom zdravstvenom stanju.

Rečeno je da je Saldo, bivši gradonačelnik grada Hersona i proruski zastupnik u ukrajinskom parlamentu, hospitaliziran 9. kolovoza 2022. sa simptomima trovanja.

Ruske vlasti u Hersonu rekle su u kolovozu 2022. da se Saldo razbolio, ali nisu rekli da je bio otrovan. Saldo se od tada vratio dužnosti u dijelu regije Hersona koji je pod kontrolom Rusije.

Ukrajina je izvela niz napada na ruske dužnosnike u dijelovima zemlje koje drži Moskva otkako su deseci tisuća ruskih vojnika ušli u zemlju u veljači 2022.

Nekoliko je ruskih dužnosnika ubijeno, a više ih je ranjeno u bombaškim napadima i pucnjavi za koje je Moskva okrivila Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:34