I DALJE ČVRSTO DRUGI

Nakon masovne mobilizacije protiv krajnje desnice AfD-u pada potpora: ‘Prosvjedi imaju utjecaja‘

Prosvjede protiv AfD-a podržava 37 posto Nijemaca, ali stranka je i dalje čvrsto na drugom mjestu

Prosvjed protiv AfD-a i krajnje desnice u Njemačkoj

 Kirill Kudryavtsev/Afp

Potpora krajnje desnoj Alternativi za Njemačku (AfD) neznatno je pala u dvije ankete objavljene u utorak, nakon 10 dana prosvjeda diljem zemlje protiv ove stranke, iako je ona ostala čvrsto na drugom mjestu.

U anketi Forse potpora AfD-u pala je za 2 postotna boda na 20 posto, što je najniža razina u četiri mjeseca. Stranka je ostala iza oporbenih konzervativaca koji bilježe 31 posto potpore, ali još uvijek daleko ispred sve tri stranke koalicije lijevog centra kancelara Olafa Scholza, koje zajedno dobivaju 32 posto.

U anketi Njemačkog instituta za nove društvene odgovore (INSA) AfD je u tjednu pao za 1,5 postotnih bodova na 21,5 posto, iza konzervativaca s 30,5 posto i vladajuće koalicije s 31 posto.

"Prosvjede protiv AfD-a podržava 37 posto Nijemaca i oni pokazuju utjecaj", rekao je šef INSA-e Hermann Binkert.

Međutim, AfD još uvijek ima osam postotnih bodova više od Scholzovih socijaldemokrata (SPD), dodao je.

image

Alice Weidel

Michele Tantussi/Afp

Osnovan prije 11 godina, AfD je na izborima 2021. osvojio 10,3 posto, no prošle godine je naglo skočio u anketama potaknut nezadovoljstvom načinom na koji se vlada nosi s krizama, uključujući rat u Ukrajini, inflaciju i pritisak velike imigracije na javne službe.

Ipak, stotine tisuća Nijemaca prosvjedovalo je širom zemlje protiv AfD-a proteklih 10 dana nakon objave izvješća koje otkriva da su dva važna člana stranke sudjelovala na sastanku s ekstremnim desničarima, na kojem se raspravljalo o planovima za masovnu deportaciju građana stranog porijekla.

Prijedlozi da se "neasimilirani građani" deportiraju u "uzornu državu u sjevernoj Africi", o kojima je izvijestio njemački neprofitni istraživački institut Correctiv, užasnuli su mnoge Nijemce. Neki su prijedloge usporedili s inicijalnim planom nacista o deportaciji europskih Židova na Madagaskar.

Weidel uklonila sudionika sastanka

AfD je zanijekao da su ti planovi stranačka politika, a supredsjednica stranke Alice Weidel razišla se s jednim od svojih savjetnika koji je sudjelovao u razgovorima.

No, njemački šef obavještajne službe Thomas Haldenwang podsjetio je na ekstremističke djelove unutar AfD-a koji su pod sigurnosnim nadzorom.

Neovisno o tome u utorak je njemački Ustavni sud donio odluku da bi vlasti mogle prekinuti državno financiranje stranke nasljednice krajnje desnog NPD-a iako ona nije zabranjena, što je presuda koja potiče raspravu o tome treba li i AfD doći na udar zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:45