RUMUNJSKE NEVOLJE

Nakon mjera štednje predsjednik Basescu teško će izbjeći opoziv

 AP

BRUXELLES - Europska Unija duboko je zabrinuta stanjem u Rumunjskoj, gdje je sadašnja vlada lijevog centra, pod vodstvom Victora Ponte, u samo četiri dana uspjela skinuti s vlasti predsjednike obaju parlamentarnih domova te predsjednika države Traiana Basescua.

Ponta, koji je treći premijer Rumunjske u samo godinu dana, uspio je u petak skupiti većinu glasova u parlamentu i sa 256 glasova za te 114 protiv suspendirati predsjednika Basescua. Tako će se o sudbini Basescua sada izjasniti građani na referendumu 29. srpnja i odlučiti hoće li on ostati predsjednikom do kraja mandata 2014. ili ne. Basescu je slični referendum o opozivu preživio 2007., no Ponta se pobrinuo da protivnika sada bude lakše svrgnuti. Brzinom svjetlosti promijenjen je Ustav i sada je za opoziv predsjednika dovoljna većina glasova onih koji izađu na referendum, dok je prije trebalo osigurati natpolovičnu većinu registriranih glasača. Basescu će sada teško preživjeti referendum jer je u međuvremenu postao nepopularan zbog mjera štednje i krize koja je zahvatila Rumunjsku.

Optužbe

Vlada je optužila Basescua za nepoštovanje Ustava i za “neustavne govore” te za “rasističke izjave” (navodno je u privatnom razgovoru u društvu svoje žene u autu jednoj prolaznici dobacio: “Smrdljiva ciganka!”).

Sukob sadašnjeg premijera Ponte i predsjednika Basescua eskalirao je prije dva tjedna, kada je Ponta odlučio Rumunjsku predstavljati na summitu EU. Basescu se tome protivio jer je on kao predsjednik, s ovlastima u vanjskoj politici, uime Rumunjske sudjelovao na summitima EU.

Tko će na summit EU?

Tražilo se izjašnjavanje Ustavnog suda, koji je presudio u korist Basescua. Ponta je uspio smijeniti upravu “službenog lista” koji je u ovlasti parlamenta tako da odluka Ustavnog suda nije ni objavljena, pa je u Bruxelles na zadnji summit EU došao Ponta, koji je odluku Ustavnog suda nazvao “odlukom pet sudaca koji su politički imenovani kao predsjednikovi ljudi“ te istaknuo da iza njega stoji mandat većine u parlamentu. Vlada je zaprijetila da će smijeniti ustavne suce i imenovati “neovisne suce”.

Predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izrazili su zabrinutost stanjem u Rumunjskoj. To je učinila i američka administracija i njemačka kancelarka Angela Merkel. Premijer Ponta je hitno pozvan u Bruxelles sljedeći tjedan kako bi objasnio situaciju. EU je posebno zabrinut postupcima koji dovode u pitanje ovlasti neovisnih institucija poput Ustavnog suda.

Kako je Basescu iz redova desnog centra, čelnik Europske pučke stranke u Europskom parlamentu Joseph Daul prozvao je postupke rumunjske vlade “državnim udarom”. No, lider socijalista Hanes Swoboda relativizira situaciju i traži da se “pričeka i vidi jesu li doista prekršena načela EU kao što su vladavina prava”.

I dalje nadzor

Da bi situacija bila još dramatičnija, pobrinuli su se zastupnici EPP-a koji traže da Ponta da ostavku jer je optužen za plagiranje doktorske disertacije. Rumunjska je i pet godina nakon članstva u EU pod monitoringom u području pravosuđa, a sadašnja situacija neće pomoći da se one brzo ukinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2022 22:36