NAGLI PREOKRET

Nakon naprasne smjene tvorca ChatGPT-a i prijetnji zaposlenika, Sam Altman vraća se na čelo OpenAI!

Nagli preokret u OpenAI-ju mogao bi umiriti ulagače i smanjiti opasnost od bijega zaposlenika

Sam Altman

 Olivier Douliery/Afp

Suosnivač OpenAI-ja Sam Altman vratit će se na dužnost izvršnog direktora samo nekoliko dana nakon što ga je upravni odbor smijenio, objavila je tvrtka.

Sporazum ‘načelno‘ uključuje imenovanje novog odbora, dodaje se u priopćenju, prenosi BBC.

Naime, u petak je upravni odbor smijenio Altmana, što je potaknulo više od 500 zaposlenika da u otvorenom pismu zatraže njegov povratak. Prijetili su da će u suprotnom dati ostavke. u međuvremenu je pismo supotpisalo više od 700 zaposlenika.

- Veselim se povratku u OpenAI i izgradnji snažnog partnerstva s Microsoftom, poručio je Sam Altman u objavi na društvenim mrežama.

- Volim OpenAI i sve što sam napravio u proteklih nekoliko dana bilo je u službi držanja ovog tima i njegove misije na okupu.

OpenAI je načelno pristao djelomično rekonstituirati upravni odbor koji ga je smijenio.

Inicijalni odbor činit će bivši suizvršni direktor Salesforcea Bret Taylor, bivši američki ministar financija Larry Summers te CEO i sadašnji direktor Quore Adam D‘Angelo, rekao je OpenAI.

Okolnosti Altmanove smjene i vraćanja pod okrilje OpenAI-ja zasad su nejasne.

OpenAI šokirao je svijet brzopoteznom smjenom suosnivača Sama Altmana s pozicije izvršnog direktora. Altman je za mnoge bio ‘lice‘ ChatGPT bota, a šturo obrazloženje potaknulo je nagađanja da je kompaniju ponovo podijelio profit.

Odbor OpenAI-ja smijenio je prošli petak Altmana s pozicije izvršnog direktora, ustvrdivši da je izgubio njihovo povjerenje. Njegov posao privremeno je preuzela glavna tehnička direktorica kompanije Mira Murati.

image

Sam Altman

Patrick T. Fallon/Afp

U obrazloženju smjene članovi odbora rekli su samo da nije "uvijek bio iskren u komunikaciji", otežavši im obnašanje dužnosti. Nisu precizirali u čemu navodno nije bio iskren.

CNN piše da je ključni čimbenik u smjeni Altmana bila prisutna napetost između tvorca ChatGPT-ja, koji je agresivnije poticao razvoj umjetne inteligencije, te članova izvornog odbora OpenAI-ja koji su željeli djelovati opreznije.

Nagli preokret u OpenAI-ju mogao bi umiriti ulagače i smanjiti opasnost od bijega zaposlenika. No, također postavlja pitanja o budućnosti tvoraca ChatGPT-a i drugih AI startupe, koji su pokušali odgovorno uravnotežiti razvoj umjetne inteligencije zajedno s potrebom prikupljanja ogromnog kapitala od investitora za podršku skupe računalne infrastrukture potrebne za izgradnju ovih alata, piše Bloomberg.

Godine 2015. OpenAI je prvotno osnovan kao neprofitna organizacija s ciljem unaprjeđenja umjetne inteligencije na način koji će biti od koristi čovječanstvu, a neće biti diktiran financijskim dobitkom. Grupa se kasnije reorganizirala u ograničeni profitni subjekt, prikupivši milijarde od Microsofta i drugih investitora - pri čemu je Altman bio ključan u tim poslovima - ali ju je nastavio nadzirati neprofitni odbor. Ta je napetost posljednjih dana eksplodirala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 23:20