DRAMA U GRUZIJI

Nakon nasilnih prosvjeda u Tbilisiju vladajuća stranka povukla prijedlog zakona o ‘stranim agentima‘

Vladajući tvrde da je "radikalna oporba" iznijela "laži" o prijedlogu zakona

Prosvjedi ispred parlamenta u Tbilisiju

 Vano Shlamov/Afp

Gruzijska vladajuća stranka priopćila je u četvrtak da odustaje od prijedloga zakona o "stranim agentima" nakon dviju noći nasilnih prosvjeda protiv onoga za što protivnici kažu da je autoritaran zaokret inspiriran Rusijom koji ugrožava nade u priključenje zemlje Europskoj uniji.

Vladajuća stranka Gruzijski san objavila je u priopćenju da će "bezuvjetno povući prijedlog zakona koji smo podržavali bez rezervi".

Navela je potrebu smanjenja "sukoba" u društvu odbacujući uz to "laži" koje je o prijedlogu zakona rekla "radikalna oporba".

Prema tom zakonu sve gruzijske organizacije koje iz inozemstva dobiju više od 20 posto svojih prihoda trebale bi se registrirati kao "strani agenti" ili bi bile kažnjene.

Gruzijski san prije je rekao da je zakon nužan kako bi se razotkrili kritičari Gruzijske pravoslavne crkve, jedne od najmoćnijih institucija u zemlji.

Izaslanstvo Europske unije pohvalilo je odluku o povlačenju zakona objavivši na Twitteru: "Pozdravljamo objavu vladajuće stranke o povlačenju nacrta zakona o ‘stanom utjecaju‘.

"Ohrabrujemo sve političke vođe u Gruziji da nastave proeuropske reforme, na inkluzivan i konstruktivan način", stoji u objavi na Twitteru.

image

Policija je gađala prosvjesnike vodenim topom u Tbilisiju

Zurab Tsertsvadze/Afp

Na zajedničkom brifingu koji su održale oporbene stranke nakon što je prijedlog zakona povučen, Giga Lemonjala, predstavnik stranke Droa, rekao je da će se prosvjedi nastaviti dok vlada službeno ne osudi prijedlog zakona o stranim agentima i oslobodi sve koji su pritvoreni za vrijeme prosvjeda.

Parlament je prvotno odobrio nacrt zakona u utorak, ali su se deseci tisuća prosvjednika zatim okupili ispred parlamenta, te ponovno u srijedu. Neki prosvjednici bacali su benzinske bombe, kamenje i plastične boce na policiju.

Razbijen je najmanje jedan prozor na zgradi parlamenta, a policijski automobil je prevrnut. Policija je upotrijebila suzavac, šok granate i vodene topove kako bi rastjerala okupljene, a rekla je da je tijekom prosvjeda u utorak uhićeno 77 ljudi.

Protivnici prijedloga zakona, uključujući gruzijsku predsjednicu Salome Zourabišvili, koja je rekla da će upotrijebiti pravo veta, usporedili su ga s ruskim zakonom iz 2012., koji je korišten za suzbijanje neslaganja s vlasti.

Gruzijska vlada kaže da je zakon sastavljen po uzoru na američke zakone o stranim agentima koji su na snazi od 1930-ih.

Gruzijska oporba dugo je kritizirala Gruzijski san zbog onoga što vidi kao pretjeranu bliskost s Moskvom. Rusija je podržavala separatiste u odcijepljenim gruzijskim regijama Abhaziji i Južnoj Osetiji.

Nacrt zakona razljutio je pristaše gruzijskog članstva u Europskoj uniji, nakon što su dužnosnici EU osudili nacrt zakona i rekli da će zakomplicirati put Gruzije ka pridruživanju bloku.

Europska unija prošle godine odbila je Gruziji dodijeliti status kandidata uz Moldaviju i Ukrajinu, navodeći kao razlog zastoj političkih i pravosudnih reformi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. veljača 2024 01:35