KRIZA U BRAZILU

NAKON NEPUNIH MJESEC DANA KONTROVERZNOG PREDSJEDNIKA NAPUSTIO MINISTAR ZDRAVSTVA Nije se slagao s Bolsonarovim dvojbenim idejama o koronavirusu

Nelson Teich i Jair Bolsonaro
 AFP

Brazilski ministar zdravstva Nelson Teich u petak je podnio ostavku nakon što je na toj poziciji proveo manje od mjesec dana, dodatno otežavši posao vladi u nošenju s koronavirusom, dok zemlja postaje globalni epicentar pandemije.

Teich, koji se nije slagao s desno orijentiranim predsjednikom Jairom Bolsonarom, podnio je ostavku te će kasnije u petak održati konferenciju za medije, rečeno je iz njegovog ureda. Bolsonaro posljednjih dana potiče širu upotrebu hidroksiklorokina kao lijeka za koronavirus, čemu se Teich odupirao.

Također se nisu slagali po pitanju koraka otvaranja ekonomije. Prošli tjedan, ministar je rekao da ga Bolsonaro nije konzultirao prije nego što je izdao dekret kojim omogućuje otvaranje teretana, kozmetičkih i frizerskih salona.

Teich je drugi brazilski ministar zdravlja koji je dao ostavku uslijed pandemije koronavirusa. Naslijedio je Nelsona Mandettu, koji se također protivio široj upotrebi hidroksiklorokina i nije se slagao s Bolsonarom o ukidanju karantene i drugih restrikcija uvedenih radi spriječavanja širenja covida-19.

Bolsonarov način nošenja s koronavirusom globalno je kritiziran, dok je on sam umanjivao ozbiljnost bolesti i rekao Brazilcima da ignoriraju restrikcije.

Brazil je pretekao Njemačku i Francusku po broju slučajeva oboljelih od koronavirusa, s više do 208 tisuća zaraženih. Broj umrlih je preko 14.000.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:10