TISUĆE NA ULICAMA

Nakon niza incidenata i vršnjačkog nasilja, srpski nastavnici traže da ih se proglasi službenim osobama

Potaknuo ih je nedavni incident kada su srednjoškolci izvukli stolicu profesorici koja je zbog toga pala i snimku objavili na društvenim mrežama
 Milos Miskov/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Deseci tisuća nastavnika prosvjedovali su u četvrtak diljem Srbije tražeći status službene osobe što bi ih, poslije niza incidenata i vršnjačkog nasilja u školama, zaštitilo poput drugih djelatnika u državnim i javnim službama.

Unija prosvjetnih sindikata objavila je da je u prosvjedima u 47 gradova sudjelovalo 35.000 do 40.000 ljudi.

Potaknuo ih je nedavni incident kada su srednjoškolci izvukli stolicu profesorici koja je zbog toga pala i snimku objavili na društvenim mrežama. U odvojenom događaju, učenik u Subotici teško je ozlijeđen u vršnjačkom nasilju i liječnici su mu morali izvaditi slezenu.

"Ovdje se radi o svima nama, o našem položaju u društvu, kako nas društvo vidi. A kako nas društvo vidi, vide nas i djeca“, rekla je profesorica srpskog jezika iz Trstenika Jelena Aranđelović za televiziju N1.

Prosvjetare je podržalo nekoliko oporbenih stranaka i nevladninih organizacija, uključujući i zahtjev za povećanje plaća za 25 posto. Prosječna plaća nastavnika je između 600 i 700 eura.

Prosvjednici su rekli da će sačekati reakciju ministra prosvjete, koji je ranije rekao da bi oko 20. prosinca trebale biti poznate konkretne mjere za spriječavanje nasilja u školama.

Ako se ništa ne promeni najavili su veće i radikalnije prosvjede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. veljača 2023 08:09