TEŽAK ZADATAK

Nakon odlaska Angele Merkel svi analiziraju njenu vladavinu: ‘Veliki je to događaju u EU‘

Pomnoj političkoj inventuri posvetio se Jim Cloos, glavni tajnik organizacije koja se bavi istraživanjem europskih poslova
tepsa
video
youtube printscreen

Detaljna analiza 16 godina na vlasti njemačke kancelarke Angele Merkel tek predstoji, jer se samo s određene vremenske distance mogu procijeniti neke stvari. No, u novom nastavku emisije EuropeChats, iza koje stoji briselska TEPSA, glavni tajnik te organizacije, Jim Cloos, posvetio se upravo tom poslu - analizi dugog vremena kojeg je Merkel provela na vlasti te njenih dobrih poteza, ali i onih koje smatra potencijalno pogrešnima.

- Njen odlazak je, svakako, vrlo važan događaj u Uniji. Dva su razloga za to: s jedne strane, to je činjenica da je ona bila veoma važan faktor u svojoj zemlji, a s druge, sama njena politička dugovječnost. Bila je ključni igrač u svim teškim izborima koje je EU morala donijeti zadnjih 16 godina - istaknuo je Cloos.

Među njena najvažnija postignuća, kada je riječ o Uniji, svakako smatra činjenicu da je pomogla da se država održi - a pritom cilja na činjenicu da je pomogla da Grčka ostane dio Unije. Svakako, dobrim smatra i njeno sudjelovanje u prošle godine odobrenom paketu mjera za oporavak zemalja članica.

- Kad me pitate o lošim postupcima, moram reći da bih ih prije nazvao greškama. Mislim da je među njima njena parola 'Wir schaffen das' u jeku migrantske krize. To je dovelo do kvota, a one do podjela na razini Unije koje još nismo uspjeli riješiti. No, treba odmah napomenuti da je ona bila važan faktor u rješavanju migrantske krize, posebno kada je riječ o očuvanju vanjskih granica Unije te pregovorima s Turskom - istaknuo je.

Smatra kako bi njena druga greška bila to što je bez ikakvih konzultacija, a nakon nesreće u nuklearki Fukushima Daiichi, odlučila da se Njemačka povlači iz nuklearnih poslova, ciljajući na odluku da se sve nuklearke u toj zemlji moraju prijevremeno zatvoriti do 2022. godine. To je odluka, smatra Cloos, iza koje je trebalo stajati više konzultacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:22